Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принц Севт, откритието

Емил Янев и Светлин Къров (вдясно)
Снимка: калина Станева

В епизод 361 на „Трамвай по желание“ отново е ден за експерименти. Гост в студиото е млад човек, който вече има зад гърба си три пълнометражни филма като актьор, а също и участие в екипа на късометражна игрална продукция, класирана в първите 15 на филмов конкурс в САЩ, с участието на 1500 произведения.

По-интересното в случая е, че гостът все още е студент и то не в НАТФИЗ, а в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изучава право. Това е Светлин Къров, който играе главната роля в предстоящия премиерен филм „Откритие“, където се превъплъщава в ролята на тракийския принц Севт – една независима продукция на екип от студенти, осигурили си собствено финансиране за проекта.

Основната теза на Светльо е, че в изкуството няма правила, рамки и условия, а основно изискване за талант. Както и мнението, че не е необходимо да си завършил специализирана школа, за да станеш добър актьор. Защото има и алтернативни начини да изучиш професията, при това от най-добрите.
Като прибавим към това увлечения към поезия, рисуване и танци, получаваме образа на Светлин Къров, студентът по право.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нева Мичева за кинофестивала „Черни нощи“ в Талин

На Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин българският филм „Страх“ на Ивайло Христов спечели Голямата награда. Тази година фестивалът се проведе за 24-ти път, но не на живо, а в условия на пандемия онлайн.  След Голямата награда на „Златна роза“ във Варна това е второ признание за филма.  Председателят на журито Марк Адамс определи „Страх“..

публикувано на 04.12.20 в 15:52

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия. „Зад сценария стоят моите..

публикувано на 04.12.20 в 15:21
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който..

публикувано на 04.12.20 в 11:21

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09