Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Съдбата като джаз“ – филм за Васил Пармаков

Музикалният документален филм „Съдбата като джаз“ отвежда зрителите в емоционално пътуване с един от най-запомнящите се джаз и блус музиканти у нас – Васил Пармаков. Премиерата e на 14 ноември от 19 часа в кино „Влайкова“. Тогава не само екипът на филма, но и всички приятели, колеги, музиканти и хора, които обичат музиката на Пармаков, ще могат да изкажат своята почит към пианиста.

Режисьор на филма е Константин Занков. Заедно с Константин Петров пишат сценария за „Съдбата като джаз“ с идеята да споделят отново музиката на Пармака, както наричат джаз композитора, и да покажат какъв необикновен човек е бил той в очите на всички. Човек, който не се примирява с пошлото и въпреки него създава магия на сцената. Без ограничения. Експериментатор, който умело борави с музиката и знае как да изкара най-доброто от всеки инструмент. Импровизатор, който обаче следва поставените от самия него правила и създава силна връзка с музикантите на сцената.

„Съдбата като джаз“ представя музикалния път на Васил Пармаков. Документалният разказ тръгва от репетицията, минава през малките магии, които се случват между музикантите, и стига до чудото на същинския концерт. Целта му е да докаже, че именно джазът е съдбата, от която талант като Пармака не може да избяга. Това става ясно и от думите на хората, които стоят зад филма – режисьорът Константин Занков, съсценаристът Константин Петров и продуцентът на „Съдбата като джаз“ Костадин Бонев. Чуйте ги в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05