Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С яхта през Атлантика

Силвия Кацарска и Емил Кирилов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Здравко Петров

В това издание на рубриката „География на сетивата“ в „Семейно радио“ поемаме с ветрохода яхта през Атлантическия океан. Наши гости са Силвия Кацарска и Емил Кирилов. Извън приключенските плавания Силвия е част от трупата на уличен театър, в който ходи на кокили и върти огньове, но прави и филми – снима, монтира и търси с камерата си интересни обекти за заснемане. Емил пък е инструктор по парапланеризъм и прекарва голяма част от времето си във въздуха. Има и 10-годишен опит във ветроходството. За него това е напълно естествен преход, защото знанията за атмосферата и летенето са свързани и с аеродинамиката при плаването с платна.

Възможността да прекосят Атлантическия океан (от остров Сен Мартен през Азорските острови до Испания) с ветроходна яхта, се появява почти случайно. Седемнадесетметровият плавателен съд е купена от приятел на техен приятел от Норвегия, но той не можел сам да я придвижи до родното си място. Затова Силвия, Емил и още двама техни приятели се решават да се впуснат в приключението, вместо него. Интересното обстоятелство около лодката е, че само две години по-рано тя потъва и прекарва един месец под вода. Причината е бушувалият преди две години на остров Сен Мартен ураган Ирма. Така Силвия и Емил не само трябва да прекосят океана с яхтата „Pretty woman“, но преди да я пуснат на вода, се налага да я поправят.

Повече за това, изпълнено с много приключения, бури, ветроходни медузи и летящи риби, пътуване, чуйте в интересния разказ на Силвия Кацарска и Емил Кирилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Спортувам, за да живея"

Инициативата "Спортувам, за да живея" събра в Европейския ден на донорството почитатели на спорта сред хора на диализа, трансплантирани пациенти, както и всички, които искат да поддържат добра физическа форма. Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония получи подкрепа за събитието в лицето на програмата "София спортува" и..

публикувано на 07.10.24 в 15:06

Оръжието

Темата за оръжието е занимавала човешките умове, откакто на света има човеци. Вероятно преди това, а може би и след човеците ще е занимателна. Говорим за стрели и копия, за картечници и танкове, но и за дронове, за пейджъри, за изкуствен разум, за перспективата прахосмукачките да си застрелват собствениците някога. Какво мотивира хората да..

публикувано на 07.10.24 в 11:25
Бисерка Григорова и Антон Митов

Антон Митов представя: Бисерка Григорова – Ливан е много особена държава

През 1974 г. Бисерка Григорова започва работа в Международна редакция на Програма "Хоризонт" на БНР. От 1980 до 1997 г. е кореспондент на БНР и на Комитета за телевизия и радио (КТР) в Бейрут – за Ливан и за района на Близкия изток. След това до 2012 г. е кореспондент на БНР на свободна практика. Продължава да отразява събитията в целия регион на..

публикувано на 07.10.24 в 10:45

Какво да правим с паметта и с историята

Международна научна конференция в памет на проф. Ивайло Дичев на тема "Поп култура, поп политика: дигиталният обрат" се проведе на 4 и 5 октомври. Тя бе организирана от ФЖМК, катедра "Културология" и Мрежата за културни изследвания. В " Мрежата " на програма " Христо Ботев " за нейното значение говорим с доц. Жана Попова и доц. дн Вяра..

публикувано на 07.10.24 в 10:15

Фестивалът на хора с увреждания "Светът е за всички" се провежда за 16-и път в Русе

Днес (7 октомври) в град Русе ще се проведе ежегодният Фестивал на хора с увреждания "Светът е за всички" , организиран от сдружение "Смело сърце". За участниците и програмата в "Нашият ден" разказва Пенка Попова – координатор на събитието. Попова споделя: "Целта на фестивала е да насърчи разбирането и уважението между различните групи хора..

публикувано на 07.10.24 в 10:05