Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

80 години от рождението на баса Стефан Димитров

Снимка: архив Любен Димитров

В „Неделния следобед“ припомнихме изкуството на българския бас Стефан Димитров (22 ноември 1939 - 13 август 2004) – един от водещите солисти на Русенската опера от втората половина на ХХ век, изпял почти всички басови партии от репертоара на театъра през 70-те и 80-те години. Онези, които са го гледали на сцена, с възторг си спомнят красивия му глас – мощен, обемен, с великолепен тембър, както и яркото актьорско дарование.

В края на 60-те години на миналия век той дебютира на сцената в Русе в малка партия от опера на Хренников, след която подготвя първата си голяма и много успешна роля – Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини. Следват Даланд от „Летящият холандец“ на Вагнер, Зарастро от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Спарафучиле от „Риголето“ на Верди. В началото на 70-те години Стефан Димитров вече е оценяван както от публиката, така и от взискателната по онова време критика като една от младите надежди на българския оперен театър. През 1973 г. е отличен с втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а след това е изпратен на специализация в московския Болшой театър, където работи с големи диригенти като Юрий Симонов и Борис Хайкин и усъвършенства някои от най-ярките партии в репертоара си – Борис Годунов, Иван Сусанин, Галицки и Кончак от „Княз Игор“ на Бородин. Особено важен е приносът на Стефан Димитров за представянето на българския репертоар в театрите ни. Известен е фактът, че е бил сред любимите певци на Парашкев Хаджиев, който го е определял като най-органичния изпълнител на Куцар в операта си „Албена“. С тази роля Стефан Димитров печели наградата си на конкурса за млади оперни певци. Освен Куцар, от творчеството на Хаджиев в репертоара му са Найден от „Майстори“, полковник Боляров от „Юлска нощ“, Мурад от „Мария Десислава“, Владимир Расате от „Лето 893“, а една от най-внушителните му и впечатляващи български роли е Хан Аспарух от едноименната опера на Александър Райчев, която му носи званието „заслужил артист“.

В студиото на „Неделен следобед“ гостува проф. Боянка Арнаудова с лични впечатления от изявите на певеца.

В звуковите файлове можете да чуете и интервю на Милена Николаева със сина на Стефан Димитров – именития пианист Любен Димитров, известен в целия свят с интерпретациите на клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Христов за "Копаница-тропаница" и седемстепенното юбилейно меню за следващия творчески сезон

На 27 юни, понеделник, от 20 часа на откритата сцена "Арена София", колодрум Сердика, Оркестърът за народна музика на Българското национално радио ще осъществи концерта "Копаница-тропаница". Кръшни хора ще се вият и всеки е добре дошъл. "Този проект е най-близо до хората, защото те заедно – хванати ръка за ръка ще бъдат редом с нас. Музика..

публикувано на 25.06.22 в 17:05

В памет на Тереза Берганца

На 13 май тази година в Мадрид на 89-годишна възраст завърши земния си път една от прочутите оперни прими на миналия век – Тереза Берганца, испанското мецосопрано, "гранд дамата на пеенето"! "Благодарим ви, госпожо, за тези разговори, които са на високо артистично, духовно и морално ниво. Изчитайки тези не толкова многобройни страници, ние още повече ви..

публикувано на 25.06.22 в 08:15

"Кратък живот", опера в две действия от Мануел Да Файя

Музика: Мануел Да Файя Либрето: Карлос Фернандес Шоу Първо изпълнение: 1 април 1913 г., Ница, Франция Действащи лица: • Салуд, циганка • Бабата, баба на Салуд • Кармела, булката • Пако • Чичо Салвадор, чичо на Салуд • Певец • Мануел, брат на булката Място и време на действието: Гранада, Испания, началото на ХХ век Първо действие Мрачен и..

публикувано на 24.06.22 в 08:05

Програма "Христо Ботев" с директни концерти на част от програмата на ММФ "Варненско лято"

По традиция с тържествен концерт на 25 юни ще се открие 96-ото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято". След официалната церемония, която ще се състои на основната сцена на Драматичния театър, публиката ще чуе изпълнение на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на украинския диригент Микола Дядюра. В..

публикувано на 24.06.22 в 08:05

Мирослава Кацарова в дългите сенки на август

Лятото току-що започна, а Мирослава Кацарова и нейният екип вече гледат към август, където своето първо лятно издание ще има "Plovdiv Jazz Fest". " Plovdiv Jazz Summer" ще бъде в началото и края на август. Програмата му се подготвя на две места – в лятно кино „Орфей“ в Пловдив, където между 3 и 5 август са концертите на Мирослава Кацарова, Розалия де..

публикувано на 23.06.22 в 08:25