Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причина без основа – култура и суеверия

7
Мануел Хорак от Австралия, Мартина Стефанова - куратор на изложбата, Ахмад Таер от Ирак, Ива Дойчинова, Катерина Димитрова от България, Найон Парк от Корея и Росица Гецова - галерист в галерия „Аросита“ (от ляво надясно)
Снимка: Росица Александрова

„Причина без основа“. Петима млади автори, поканени от галерия „Аросита“, представят своята гледна точка за предразсъдъците. Те се запознават в Университета по приложни изкуства във Виена. Привлича ги невероятната културна смесица: Мексико, Ирак, Корея, Австрия и България. Преди година идват в България, където се впечатляват от силата на суеверията тук.

Една прекрасна многонационална компания гостува в студиото на "Нашият ден". Ахмaд Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак, Найон Парк и куратораторът Мартина Стефанова.

Изложбата е фокусирана върху предразсъдъците на хората по света и културите им, разказва Катерина Димитрова: "Търсихме нещо да ни обедини като идея, но и да покаже различния ни бекграунд, от който идваме. Всеки идва от различна страна, носи различна култура, различни традиции и във всяка култура има суеверия. Някои се припокриват, някои са коренно различни. И решихме чрез изкуството да обединим това."

Гостите разказаха за забавната, но и за тежката страна на суеверията и предразсъдъците – тази, която ни пречи да бъдем свободни.

Кураторът Мартина Стефанова определи като много интересен този артколектив: "Това са различни представители на различни култури от абсолютно всички краища на света, които се събират в един артколектив във Виена, за да докажат, че изкуството няма граници. Те се събират, за да търсят общото в съвременен план, да пренесат тези култури в един актуален жанр."

Суеверието е витално и показва душевността на една националност

"Художниците забелязват, че суеверието е много развито у нас. Те се сблъскват челно със суеверията – някои смешни, други – абсурдни, трети може би работят и хората продължават да им вярват, и това ни прави и близки помежду ни."

"За мен суеверието е отвъд фактите и отвъд разбирането, и отвъд истината", смята Мануел Хорак. Той иска да осмее суеверието в своите произведения и дава за пример популярното суеверие за отрязано заешко краче в джоба.

„Not Based on a Reason“ / „Причина без основа“ – Азалеа Ортега Флорес, Ахмaд Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак, Найон Парк. Куратор: Мартина Стефанова. Среща-разговор с авторите на 5 декември, 16:00 часа, Гьоте-институт. Експозицията в галерия "Аросита" може да бъде видяна от 5 до 18 декември 2019 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30