Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стари пощенски картички разказват за миналото на София

Колаж: Здравко Петров

Със серия беседи „Разходки из картичките на София“ Здравко Петров, урбанист, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на сайта historicalroutes.bg, стартира тази седмица нова инициатива.

По време на тези зимни лекции участниците ги очакват вълнуващи срещи с миналото на нашата столицата. Виртуални разходки из София, такава каквато е била и каквато е останала само на старите пощенски картички. Участниците ще видят на голям екран общо около 70 картички от личната колекция на Здравко Петров, ще преминат по познати, но неузнаваеми улици ще видят как се е променял Царският дворец през годините и ще срещнат изгубените сгради на старата Централна поща, грандхотел „Панах“, сградите на старото Интендантство, хотел „Юнион палас“, книжарница „Македония“ и много други прочути забележителности на София от края на ХIХ и началото на ХХ век. Виртуалните разходки включват две беседи.

Първа от тях се състоя тази седмица и беше посветена основно на района около църквата „Св. София“ и вече несъществуващата легендарна улица „Търговска“ с най-известните магазини за дрехи и шапки в началото на XX век.

Втората беседа е на 16 декември (понеделник) от 19 ч. (какъв ще бъде маршрутът, можете да научите от звуковия файл и фейсбук страницата на historicalroutes). 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Медиите вече не са посредник, а фактор

Какви трябва да бъдат медийните закони у нас и по-специално Законът за радио и телевизия? От какви промени се нуждаят, тъй като технологиите се развиват, а този закон е морално остарял? Но рецепта за закон, който да удовлетворява и политиците, и медиите, все още няма. Не само че няма промени, но и всеки опит да бъдат направени такива, води след себе си и..

обновено на 24.10.20 в 19:08

Андон Балтаков: Очаквам сигнал, че има воля обществените медии да са свободни и независими

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки. В знак на несъгласие с това, което са качили на сайта, защото има разминаване..

обновено на 24.10.20 в 17:34
Елена Драмова и Стоян Маринов

Среща с майстори-занаятчии

Елена Драмова и Стоян Маринов са едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани. Изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали: лен, памук, коприна, вълна. Изработва пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла. Иновира традиционната орнаментика в съвременните модели на покривки,..

публикувано на 24.10.20 в 08:45

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10