Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари пощенски картички разказват за миналото на София

Колаж: Здравко Петров

Със серия беседи „Разходки из картичките на София“ Здравко Петров, урбанист, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на сайта historicalroutes.bg, стартира тази седмица нова инициатива.

По време на тези зимни лекции участниците ги очакват вълнуващи срещи с миналото на нашата столицата. Виртуални разходки из София, такава каквато е била и каквато е останала само на старите пощенски картички. Участниците ще видят на голям екран общо около 70 картички от личната колекция на Здравко Петров, ще преминат по познати, но неузнаваеми улици ще видят как се е променял Царският дворец през годините и ще срещнат изгубените сгради на старата Централна поща, грандхотел „Панах“, сградите на старото Интендантство, хотел „Юнион палас“, книжарница „Македония“ и много други прочути забележителности на София от края на ХIХ и началото на ХХ век. Виртуалните разходки включват две беседи.

Първа от тях се състоя тази седмица и беше посветена основно на района около църквата „Св. София“ и вече несъществуващата легендарна улица „Търговска“ с най-известните магазини за дрехи и шапки в началото на XX век.

Втората беседа е на 16 декември (понеделник) от 19 ч. (какъв ще бъде маршрутът, можете да научите от звуковия файл и фейсбук страницата на historicalroutes).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45

Българската онкология – има специалисти, но системата не функционира

В началото на седмицата стана ясно, че България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак . Тази стъпка е част от идеята върху националните планове да работят организации от цяла Европа. Моментната ситуация с лечението на рак в България коментира в Lege Artis доц. д-р Ася Консулова , началник на Клиниката по..

публикувано на 10.07.24 в 12:50

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17