Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Метроном избра за вас

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Документален запис от откриването на сезон 2019-2020 на Софийската филхармония

Снимка: личен архив

В първия си за Новата 2020-а година брой специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български лютиер Апостол Калоферов. В него участваха цигуларите Светлин Русев, Павел Пенев, Симеон Симеонов и Натали Шабо, виолистът Мишел Микалакакос и виолончелистът Ромен Гариу. На диригентския пулт беше Росен Гергов, а всички инструменти, с които се изявяваха прекрасните солисти, бяха дело на Апостол Калоферов.

Предлагаме ви документален запис от тази изключително емоционална вечер! В програмата ще чуете:
• Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор от Йохан Себастиан Бах. Солисти: Павел Пенев и Симеон Симеонов.
• Симфония-концертанте за цигулка, виола и оркестър в си бемол мажор, K.364 от Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти: Натали Шабо (цигулка) и Мишел Микалакакос (виола).
• Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор, опус 102 , от Йоханес Брамс. Солисти: Светлин Русев (цигулка) и Ромен Гариу (виолончело).

Слушайте „Метроном избра“ на 2 януари от 19.20 часа – програма „Христо Ботев“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.