Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Дропла

БНР Новини

Село Дропла се намира на север от общинския център гр. Балчик. Някога на мястото на селото е имало две махали – Той коюсю (в превод кладенецът на дроплите) и Мурсал кьой. Няма данни кога точно са възникнали двете селища, но в началото на съществуването си били населени с турско население. Българи се заселват тук през 19-и век. Първите заселници били овчари от Котленско. 

В средата на 19-и век, около Кримската война, в махалата Мурсал кьой се заселват българи, родом от Малко Търново. Те идват в Добруджа от Бесарабия. Затова и през 1942 г. Мурсал кьой е преименуван на Търновка. След Крайовската спогодба с Румъния, при връщането на Южна Добруджа на България, между двете махали са заселени преселници от Румъния (основно от района на Тулча). Така през 1940 г. се образува днешното село Дропла.

Гордостта на селото е читалището. В него има библиотека от над 8 хиляди тома. Там се помещават ритуална зала и етнографска музейна сбирка. В читалището се намира и пенсионерският клуб, към който функционира група за стари градски песни, патриотични и църковни песни и автентичен фолклор.

В Дропла има Здравна служба, където работят двама лекари и един зъболекар.

На територията на селото има една земеделска кооперация и двама арендатори на земеделска земя, където работят по-младите жители на селото. Още за историята и името на селото, за настоящето на Дропа и поминъка, за делниците и празниците на жителите му, за читалището, пенсионерския клуб и певческата група – ще научим в сградата на читалище „Велко Ангелов 1940“, където вече ни очакват.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Беседата на Христос със самарянката, мозайка от VI в. от Равена

Живата вода

Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът в беседата си със самарянката. Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при тайнството Евхаристия. Като получава тази благодат, човек не само се ползва от нея, а стига да я приеме безкористно и с вяра, то..

публикувано на 22.05.22 в 09:05
Проф. Евгений Дайнов

Русия – страната, в която властва страхът

Що за народ са руснаците и защо са способни на такива злини? Греши ли Западът, прилагайки собствените си ценности към Русия? Как руската пропаганда създава циничен образ на света пред своите граждани? Кое доведе до пълното оглупяване на руския народ, според Евгения Албац, главен редактор на списанието “The New Times”. Коментар в "Мрежата“ прави..

публикувано на 21.05.22 в 11:10

На гости в село Богданово

Село Богданово се намира на 12 км от град Нова Загора , на 66 км от областния град Сливен , и на около 50 км от Стара Загора. То е малко, китно селце, с парк в центъра, в което живеят около 200 човека. Известно е в района с трудолюбивите си жители, а основния поминък е земеделие и животновъдство. В покрайнините на селото има изграден модерен..

публикувано на 21.05.22 в 10:20

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30