Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Дропла

БНР Новини

Село Дропла се намира на север от общинския център гр. Балчик. Някога на мястото на селото е имало две махали – Той коюсю (в превод кладенецът на дроплите) и Мурсал кьой. Няма данни кога точно са възникнали двете селища, но в началото на съществуването си били населени с турско население. Българи се заселват тук през 19-и век. Първите заселници били овчари от Котленско. 

В средата на 19-и век, около Кримската война, в махалата Мурсал кьой се заселват българи, родом от Малко Търново. Те идват в Добруджа от Бесарабия. Затова и през 1942 г. Мурсал кьой е преименуван на Търновка. След Крайовската спогодба с Румъния, при връщането на Южна Добруджа на България, между двете махали са заселени преселници от Румъния (основно от района на Тулча). Така през 1940 г. се образува днешното село Дропла.

Гордостта на селото е читалището. В него има библиотека от над 8 хиляди тома. Там се помещават ритуална зала и етнографска музейна сбирка. В читалището се намира и пенсионерският клуб, към който функционира група за стари градски песни, патриотични и църковни песни и автентичен фолклор.

В Дропла има Здравна служба, където работят двама лекари и един зъболекар.

На територията на селото има една земеделска кооперация и двама арендатори на земеделска земя, където работят по-младите жители на селото. Още за историята и името на селото, за настоящето на Дропа и поминъка, за делниците и празниците на жителите му, за читалището, пенсионерския клуб и певческата група – ще научим в сградата на читалище „Велко Ангелов 1940“, където вече ни очакват.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Тилкова, Стефан Димитров и Богдана Карадочева

Богдана Карадочева и Стефан Димитров пяха за романтичен пътеводител

Богдана Карадочева и Стефан Димитров създадоха незабравим празник при представянето на книгата „София. Адресите на любовта“ от Магдалена Гигова. Те тематично изпяха две песни – едната за любов, а другата – за столицата (с изричната уговорка, че вече не е нито тъмна, нито страшна) и предизвикаха бурните овации на присъстващите, които им пригласяха..

публикувано на 30.10.20 в 15:25

Д-р Павлина Михайлова: Спешно се търсят донори на плазма

В тези тежки дни, когато коронакризата у нас се задълбочава, дни изпълнени със страхове от едни и егоизъм и злоба у други, един човек успява да даде искрици надежда, че все още има хора готови да направят добрина за другия, че все още съществува емпатия сред нас, успява да върне вярата в хората и да покаже , как може да се помогне на болните от Ковид, а..

публикувано на 30.10.20 в 14:44

Covid криза, тероризъм и мюсюлмански бойкот във Франция

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус. Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. В тази тежка ситуация при пореден терористичен акт тунизиец уби трима души в Ница. В рамките на месец във Франция се..

публикувано на 30.10.20 в 12:00
Валентин Попов/ личен архив

Валентин Попов: На коя линия е МВР и какво е финансовото изражение на това

"Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите", каза тази седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в Закона за МВР за изплащане на положения извънреден труд на служители на ненормиран работен ден от 1 януари 2021 г., което ще струва на държавата над 60 млн. лева...

публикувано на 30.10.20 в 09:54
Милен Цветков

Събуждане с Милен Цветков в навечерието на будителите

Доколко е важно събуждането, ако сте в ролята на зрител или слушател на сутрешен блок? Въздействието върху деня, съзнанието, мислите, постъпките е неизбежно. Сутрин сме настроени към възприятия по особен начин. Моделът „сутрешен блок“ е анализиран от мнозина, а тази седмица се навършиха 20 години от старта на „Здравей, България“ с първи водещ –..

публикувано на 30.10.20 в 08:48