Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мюзикълът „Клетниците“ вече и в България

Снимка: @SofiaNationalOpera

На 6 декември в Софийската опера се състоя българската премиера на мюзикъла „Клетниците“ по музика на композитора Клод-Мишел Шьонберг и либрето на Ален Бублил по едноименния роман на Виктор Юго.

„Изборът на изпълнители за „Клетниците“ беше една много тежка процедура, която не зависеше само от нас. Поставиха се много високи изисквания за изпълнителския състав. В продължение на шест месеца ние прослушвахме и предлагахме българските артисти. Последното одобрение даваше фирмата в Лондон. Имаше изисквания за ръст, за години, за израз на лицето“.

В ролята на Жан Валжан ще се превъплътят Владимир Михайлов и Богомил Спиров; Жавер – Орлин Павлов, Атанас Сребрев; Марияс – Вениамин Димитров; Фантин – Весела Делчева, Паолина Малешкова; Епонин – Тереза Тодорова, Деница Караславова, Стефани Харалампиду; Тенардие – Румен Григоров, Пламен Гранжан; Мадам Тенардие – Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева; Козет – Елица Красимирова, Анна Вутова; Анжолрас – Емил Павлов, Калин Душков; Малката Козет – Анжелина Денчева, Ива Сомлева; Епископ – Николай Сотиров, Николай Войнов; Старши майстор – Николай Павлов; Гаврош – Антон Петров, Владимир Илисавский; Офицер – Боян Арсов.

В звуковия файл чуйте какво разказва акад. Карталов за постановката.


На 9, 10, 11 и 12 януари започва втората серия спектакли, а за изпълнителите може да се осведомите от сайта на операта.

До днес мюзикълът е гледан от над 120 милиона зрители в 52 държави на 22 езика.
„Имах намерение и опитах това да се случи още през 1987 г. Тогава авторът на лиценза и главен продуцент Камерон Макинтош ми даде правата за собствена режисьорска версия, веднага след двете световни премиери в Лондон и Ню Йорк. Т.е. имахме правата да сме трети в света. Но нямахме парите… Щеше да бъде истинско историческо и културно събитие, „Клетниците“ да се появят в България, по-малко от две години преди 1989 г. – новата епоха, на демократичната революция, преобърнала социалния, обществен и политически живот и в България“ – продължава разказа акад. Карталов, който е режисьор на постановката. Диригент е Игор Богданов. Мюзикълът се изпълнява на български език.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.