Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Истинските творци, както и хората с големи сърца, остават завинаги с нас

Две години без Вели Чаушев

Шарж на Вели Чаушев от Елена Карганова
Снимка: архив на Елена Карганова

Вече две години Вели Чаушев не е с нас, а мястото му е все така неговото място. Сякаш е излязъл за малко, да види някой от многото си приятели или пък да изиграе някоя от многобройните си роли на сцената на „Сатиричния театър“. Така и ще си остане мястото му, завинаги запълнено с неговата енергия, с неговия хумор, с неговия талант. Защото истинските творци, както и хората с големи сърца, остават завинаги с нас.

"Като че ли дълго време не съм бил в себе си, сега се завръщам", казваше приживе популярният актьор.

Вели Чаушев обичаше радиото, обичаше програма „Христо Ботев“ и бе част от редакция „Хумор и сатира“. Затова и се събрахме отново в редакцията, за да си поговорим за него, да разгледаме старите снимки, да послушаме песните му, пък и да хапнем любимата му баница, която ни донесе съпругата на Вели, художничката Елена Карганова. За кой ли път похвалихме и сладкиша, който ни направи Катя Воденичарова, дългогодишен главен редактор на „Хумор и сатира“ и близък приятел на Вели Чаушев.

Неусетно се изниза следобедът в разговори за Вели. Пък и с него, защото той наистина никога не ни е напускал. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Нова книга на проф. Анелия Янева за хореографската режисура в балетното изкуство

Монографията „Архитектонични принципи на хореографската режисура в балетното изкуство“ вече е на разположение на любителите на балета. Тя е издание на Института за изследване на изкуствата при БАН и е част от новата идея на директора Емануел Мутафов, която представя поредица от издания на трудовете на докторанти и сътрудници на института. Идеята..

публикувано на 24.10.20 в 09:10