Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен “Златният кос”, конкурса “Тромбата на Вили”, сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик”, мюзикълите “Шерифът Лъки” и “Бабавачница”, творческия клуб “Дядовата ръкавичка”, стотици разкази, стихотворения, пиеси.

Понесли впечатляващото си наследство, колегите от “Хумор и сатира" гледат към бъдещата си работа сериозно. Амбицията им е да разширят обратната връзка със слушателите, да възродят спектаклите с публика, да снижават възрастта на своята аудитория и най-вече да останат верни на своето верую ”ако не сме умни, да бъдем поне остроумни”.

Публикации

Линда Русева

Нежните лица на дамското парти

"Дамско парти" е едно поливалетно мултикултурно предаване...  Не се притеснявайте, това беше шега, "Дамско парти" е едно хумористично предаване на Редакция "Хумор и сатира", хумористично по един нов, различен и модерен начин. Дамско е, защото звучат..

публикувано на 23.04.21 в 08:05

Сбогуване с Катя Воденичарова

Тази нощ на 93-годишна възраст една от легендите на Българското национално радио се отправи към вечността. При нас останаха нейните книги и пиеси, сценарии и предавания, красивият ѝ глас и топлият ѝ смях. Завършила класическия отдел на Втора девическа..

публикувано на 05.07.20 в 10:50
Елена Кънева

Предизвикателства зад микрофона или двойственият образ на Елена Кънева

Елена Кънева е актриса с характер. Това очевидно е необходимо качество за всяка творческа личност, иначе къде би отишла индивидуалността, толкова важна за всеки артистизъм. И с особена сила това важи за радиоартистизма, в който слушателят трябва да си..

публикувано на 17.06.20 в 15:45
Добриела Попова

Още за актьорите на "Хумор и сатира": Добриела Попова

В "Хумор и сатира" традиционно записват знаменити актьори. И това е една дълга традиция. В предаванията на редакцията, съхранени в архивите, а някои и в "Златния фонд" на Националното радио, се чуват гласовете на легенди като Калоянчев, Парцалев,Коста..

публикувано на 27.05.20 в 14:18
Актьорите Добриела Попова, Симеон Викторов, Кольо Михайлов, Иван Петрушинов и Веселин Мезеклиев (отляво надясно)

Увереност и спокойствие с „Хумор и сатира“

Всяка мъжественост трябва непрекъснато да се доказва, дори и тази на редакция „Хумор и сатира“. И с това се справят блестящо и авторите, и актьорите на този органично мъжествен екип. В сложните времена на самоизолация и на властен феминизъм „Хумор и сатира“..

публикувано на 02.05.20 в 10:15
Актрисите Мая Бабурска, Елена Кънева, Линда Русева (отляво надясно).

Красота зад микрофона. Отново за звездите на редакция „Хумор и сатира“

Линда Русева е русата фея на „Хумор и сатира“. Акриса, която сравнително отскоро се присъедини към звездния екип на редакцията, гласът ѝ се вля хармонично в богата палитра от звукови нюанси, която оживява във всеки скеч, всяка сценка, смешка, виц на нашите..

публикувано на 27.04.20 в 11:00
Актьорите Линда Русева, Елена Кънева, Тодор Димитров, Мая Бабурска, Кольо Михайлов

Строгата нежност на микрофоните на редакция „Хумор и сатира“

В звездния състав на „Хумор и сатира“ всички са прекрасни и всеки по своему. Мая Бабурска е любима водеща на новата дамска линия на предаванията. Когато кабаре „Фата Моргана“ е в нежни тоналности, Мая Бабурска е неизменното конферансие, сдържана, иронична и..

публикувано на 11.04.20 в 12:35
Част от огромния екип на „Хумор и сатира“: хумористът Любомир Методиев, актьорите Кирил Кавадарков и Вяра Табакова, поетът Божидар Томов, актьорът Емил Емилов, сатирикът Данаил Константинов, артистът Симеон Викторов и Весел Цанков, сатирик (седнал)

Поетичните пристрастия на „Хумор и сатира“

В „Хумор и сатира“ поезията е на почит. Знаменит е поетът Римушко, със стихове и епиграми редовно гостуват и други утвърдени съвременни български поети. Често се обръщаме и към класиката, за да разлистим с упоение Шекспир, Рембо, Саша Чорни, Смирненски...

публикувано на 05.04.20 в 09:35
Любими актьори на редакция „Хумор и сатира“ в студиото: Вяра Табакова, Линда Русева, Мая Бабурска, Иван Петрушинов и Елена Кънева.

На Дамско парти в неделя

Всяка пета неделя от месеца се виждаме на дамско парти. С голяма буква, „Дамско парти“, не само защото то е единствено по рода си, но и защото е заглавието на едно от неделните предавания на редакция „Хумор и сатира“. Една актриса разказва. За себе си и за..

публикувано на 28.03.20 в 15:05
Латинка Петрова

Звезди зад микрофоните на редакция „Хумор и сатира“

Латинка Петрова е актриса с характер. Тя е една от многото ярки актриси, които обичат предаванията на редакция „Хумор и сатира“. Обичат да ги играят. Да участват тях на само с глас, но и с присъствие. И това се чувства от всеки истински..

публикувано на 20.03.20 в 09:15