Хумор и сатира

Редакция “Хумор и сатира” е една от най-старите редакции не само в програма “Христо Ботев”, а и в Българското национално радио. През годините в нея са работили изявени творци, които са създали някои от знаковите явления в българската култура – фестивала на хумористичната и сатирична песен “Златният кос”, конкурса “Тромбата на Вили”, сатиричната буфо-опера “Цар и водопроводчик”, мюзикълите “Шерифът Лъки” и “Бабавачница”, творческия клуб “Дядовата ръкавичка”, стотици разкази, стихотворения, пиеси.

Понесли впечатляващото си наследство, колегите от “Хумор и сатира" гледат към бъдещата си работа сериозно. Амбицията им е да разширят обратната връзка със слушателите, да възродят спектаклите с публика, да снижават възрастта на своята аудитория и най-вече да останат верни на своето верую ”ако не сме умни, да бъдем поне остроумни”.

Публикации

Връчването на наградите заинтригува малки и големи.

"Каунь фест" – зрял, но не презрял

Вече 23 години "Каунь фест" събира писатели, карикатуристи, кинотворци от цяла България, че и от чужбина. Тайната на това дълголетие прозвуча на спектакъла пред драматично-куклен театър "Иван Димов", организиран от редакция "Хумор и сатира" и Академия..

публикувано на 15.09.23 в 09:20
Спомен от миналогодишното издание на конкурса

Пак е време за писане!

Отново е време да преброим майсторите на смешното и смислено писане в България, пък и по света. За шестнадесети пореден път това ще стане в град Кубрат на 29 април. Тогава ще се разбере кои ще са носителите на тазгодишните награди в традиционния конкурс..

публикувано на 23.02.23 в 16:10
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за..

публикувано на 20.05.22 в 10:15

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на..

публикувано на 23.06.21 в 11:54
Линда Русева

Нежните лица на дамското парти

"Дамско парти" е едно поливалетно мултикултурно предаване...  Не се притеснявайте, това беше шега, "Дамско парти" е едно хумористично предаване на Редакция "Хумор и сатира", хумористично по един нов, различен и модерен начин. Дамско е, защото звучат..

публикувано на 23.04.21 в 08:05

Сбогуване с Катя Воденичарова

Тази нощ на 93-годишна възраст една от легендите на Българското национално радио се отправи към вечността. При нас останаха нейните книги и пиеси, сценарии и предавания, красивият ѝ глас и топлият ѝ смях. Завършила класическия отдел на Втора девическа..

публикувано на 05.07.20 в 10:50
Елена Кънева

Предизвикателства зад микрофона или двойственият образ на Елена Кънева

Елена Кънева е актриса с характер. Това очевидно е необходимо качество за всяка творческа личност, иначе къде би отишла индивидуалността, толкова важна за всеки артистизъм. И с особена сила това важи за радиоартистизма, в който слушателят трябва да си..

публикувано на 17.06.20 в 15:45
Добриела Попова

Още за актьорите на "Хумор и сатира": Добриела Попова

В "Хумор и сатира" традиционно записват знаменити актьори. И това е една дълга традиция. В предаванията на редакцията, съхранени в архивите, а някои и в "Златния фонд" на Националното радио, се чуват гласовете на легенди като Калоянчев, Парцалев,Коста..

публикувано на 27.05.20 в 14:18
Актьорите Добриела Попова, Симеон Викторов, Кольо Михайлов, Иван Петрушинов и Веселин Мезеклиев (отляво надясно)

Увереност и спокойствие с „Хумор и сатира“

Всяка мъжественост трябва непрекъснато да се доказва, дори и тази на редакция „Хумор и сатира“. И с това се справят блестящо и авторите, и актьорите на този органично мъжествен екип. В сложните времена на самоизолация и на властен феминизъм „Хумор и сатира“..

публикувано на 02.05.20 в 10:15
Актрисите Мая Бабурска, Елена Кънева, Линда Русева (отляво надясно).

Красота зад микрофона. Отново за звездите на редакция „Хумор и сатира“

Линда Русева е русата фея на „Хумор и сатира“. Акриса, която сравнително отскоро се присъедини към звездния екип на редакцията, гласът ѝ се вля хармонично в богата палитра от звукови нюанси, която оживява във всеки скеч, всяка сценка, смешка, виц на нашите..

публикувано на 27.04.20 в 11:00