Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

54% от българите – доволни от икономиката, но не и от доходите си

Данните са от телефонна анкета на „Барометър България“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Над половината от запитаните българи (54%) са доволни от икономиката, но не и от доходите си (34%) – резултатите са от проучване на „Барометър България“ и звучат като пример за когнитивен дисонанс. 

Подобни изследвания се правят редовно, те нямат претенции за изчерпателност, но дават любопитна момента снимка на състоянието на нагласите коментира Николай Николов, управител на  „Барометър България“. Проучването е направено чрез телефонна анкета, интервюирани са 870 души над 18 години.

Доцент д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира в "Нашият ден" парадоксалните резултати, сочещи висока оценка за икономиката и неудовлетворение от личните доходи.

"От една страна – посочи тя, – има обективни фактори – реалните икономически показатели и медийното им отразяване. Вероятно те стоят зад високата оценка за икономическия ръст.

Неравенството, което в последните години се увеличи драстично и е на едно от най-високите нива в ЕС – 8 пъти разлика в доходите между 20-те процента най-богати и най-бедни – е решаващият фактор за това българите да не са доволни от доходите си.

Има и субективни фактори – хората сме устроени така, че се сравняваме с останалите, а по този показател нямаме особени основания за удовлетворение."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 години HIV

Първите случаи на СПИН са през 1981 г. За първи път 1 декември е отбелязан като Световен ден за борба със СПИН през 1988 година. В момента над 43 216 000 души по света живеят с HIV, като само тази година над 1 540 000 са починали вследствие на усложненията на СПИН . На Световния ден за борба със СПИН в "Аларма" от 21.30 ч.:  Какво се промени в..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

Д-р Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд...

публикувано на 01.12.21 в 12:50

Фотографска изложба показва окаяния вид на детските отделения у нас

“Светулка” е най-новият проект на Фондация “За доброто”, който ще се опита да превърне плашещата болнична среда в жизнерадостно пространство . „Светулка“ е: Детско обособено пространство в болничното отделение извън болничните стаи. В него детето отива, за да се забавлява и да учи чрез играта, да остане социално активно и да се..

публикувано на 01.12.21 в 12:46

1 декември – Световен ден за борба с HIV

Всяка година на 1 декември светът отбелязва Деня на борбата с HIV/СПИН .  За първи път този ден е отбелязан през 1988 година . Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на HIV/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с HIV, обявява 1 декември за..

публикувано на 01.12.21 в 11:03
Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски , финансист и икономист от БАН. "В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива..

публикувано на 01.12.21 в 10:11