Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Людмил Ангелов

Новооткритият концерт на Мориц Мошковски в изпълнение на Софийската филхармония

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Този първи концерт се смяташе за Свещения граал, който всички търсеха и никой не можеше да открие, и аз имах късмета да го открия“ – споделя пианистът Людмил Ангелов за партитурата на Мошковски, открита в Париж. Заедно с диригента Владимир Кираджиев възстановяват творбата, уреждат да бъде издадена и по покана на световноизвестна звукозаписна компания я записват с оркестъра на Би Би Си, Шотландия. 

Този запис е включен в много популярна серия представяща романтичните клавирни концерти, в която фигурират не всеизвестните творби, а подобни открития. Концертът на Мориц Мошковски е създаден през 1874 г., когато е създаден и първият клавирен концерт на Пьотр Илич Чайковски. 

Според Людмил Ангелов през този период това са двата единствени големи клавирни концерта. До този момент той е неговият единствен изпълнител. Представял го е на много места, най-вече в Полша. На 16 януари ще го изпълнят със Софийската филхармония.

Още за историята на създаването и съвременната съдба на творбата чуйте в звуковите файлове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55

Неизбежните часове на Долорес Дилова

Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието ѝ в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ – живопис в изложбения център "Шипка" 6, София.  „Неизбежните часове“ на работа идват след срещи с природата, с обсебващи места, които са ѝ въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие. Всяка една..

публикувано на 27.10.20 в 08:30
Портрет на Александър фон Хумболт от Йозеф Карл Щиле (1843)

Откривателят на природата – Александър фон Хумболт 

През по-голямата част от дълголетния си живот Александър фон Хумболт бил смятан за най-важната фигура в научния свят, а трудовете му оказват трайно влияние върху Дарвин, Уърдзуърт, Гьоте, Мюър, Торо и др. Неговите открития коренно променят разбирането за природния свят и поставят основите на съвременно екологично движение, а идеите му за функционирането..

публикувано на 26.10.20 в 17:15

Бергман, бащата

Лин Улман е известна норвежка писателка с шест издадени романа, преведени на много езици, а първият ѝ роман на български „Неспокойните" е номиниран за Наградата за литература на Северния съвет. Разказът се движи по ръба на документалното и на спомена за нейните родители – актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман. Доминантата обаче е върху Бергман..

публикувано на 26.10.20 в 14:52