Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В годината на Бетовен – ексклузивна „Бетовенова колекция“ в Неделния следобед

БНР Новини
Лудвиг ван Бетовен

В класическия блок „Неделен следобед“ на програма „Христо Ботев“ на 12 януари започнаха две нови рубрики, посветени на голямата музикална тема на годината – Лудвиг ван Бетовен и 250-годишнината от рождението му, която светът ще чества през цялата 2020 г. На първо място, в неделите с нашия екип ще слушате музика на Бетовен с един от най-големите съвременни музиканти. Всъщност, днес май няма по-тясно свързан с Бетовен жив пианист от Алфред Брендел, който утвърди статуса си на легенда с реализирането на запис на всички Бетовенови клавирни творби. Нещо повече: 

Брендел е записал всички сонати три пъти, а всички концерти – четири пъти. Което означава вечно търсещ ум; артист, който отказва да лежи спокойно върху стари, макар и заслужени лаври. Не възнамерявам всяка неделя да разисквам или разследвам темата „Бетовен на Брендел“ – би било твърде елементарно, опростенческо, нагло, дори снобско... Музиката е велика, интерпретаторът също. Оставам с убеждението, че всяко изпълнение на Брендел дава шанс на слушащия да изживее среща с изключителен артист, изследващ наследството на друг, колосален артист… може би най-величествения колос в историята. 

В рубриката „Брендел свири Бетовен“ на 12 януари прозвуча Соната за пиано № 14 в до диез минор, опус 27 № 2 „Лунна“. 

На 19 януари очаквайте третата от Шест багатели опус 126 и Соната № 20 в Сол мажор, опус 49 № 2. 

Мартин Хелмхен (снимка: Giorgia Bertazzi)Един от най-важните проекти на Европейския съюз за радио и телевизия през 2020 г. е серията „Бетовенова колекция“. На 12 януари по програма „Христо Ботев“ тя започна с нов документален запис на Четвъртия Бетовенов клавирен концерт в интерпретация на младия немски пианист Мартин Хелмхен. Запомнете името! 

В момента Хелмхен е на 37 години. Роден е в Берлин, учил е в консерваторията „Ханс Айслер“ и във Висшето училище за музика и театър в Хановер, където негов ментор е прочутият Арие Варди – педагог със световна слава, известен с това, че почти всеки негов ученик, който се явява на престижен световен конкурс, задължително печели първото място. Мартин Хелмхен не е изключение. 

Едва 19-годишен той разгромява конкуренцията на конкурса „Клара Хаскил“ в Швейцария, където сред съперниците му е виртуозът Инон Барнатан например. Следват още състезания и награди, една от които – отново от Швейцария, е присъдена на Хелмхен след триумфалния му дебют с Виенската филхармония, под палката на Валерий Гергиев на Фестивала в Люцерн. Хелмхен е едва на 24, а същата година вече е лауреат и на ECHO KLASSIK за диск, осъществен заедно с немско-японския виолончелист Данджуло Ишизака за Sony Classical. 

Сред другите камерни партньори на Мартин Хелмхен са Гидон Кремер и Табеа Цимерман, Сабине Майер и Кристиан Тецлаф, Юлия Фишер и Ларс Фогт. Дискографията му вече е впечатляваща – Хелмхен работи с холандската фирма PENTATONE. Първият му самостоятелен компактдиск с оркестър излиза през 2007-а и включва концерти на Моцарт, а в първия солов камерен албум от 2008-а звучат творби на Шуберт. 

Сред диригентите, с които е записвал, са Филип Херевеге и Марек Яновски. Официалният му сайт прелива от възторжени рецензии. Всъщност аз се опитах да открия и не толкова възторжени в необятното пространство на интернет, но не успях. А изпълнението му на Четвъртия концерт за пиано и оркестър на Лудвиг ван Бетовен ми хареса толкова много, че реших непременно да го предложа цялостно на слушателите

Партньори на Мартин Хелмхен са Филхармонията на Северогерманското радио в Хановер и английският диригент Андрю Манзи. Този запис от 8 ноември миналата година в Хановер се оказа най-убедителното доказателство за цитата от „Ню Йорк Таймс“, публикуван на първата страница на сайта му: „Мистър Хелмхен притежава благородно присъствие и благороден звук, оформяйки мелодични линии – елегантни и чисти като древногръцки храм“.

На 19 януари в рубриката „Бетовенова колекция“ на Еврорадио очаквайте фрагмент от Концерта за цигулка и оркестър в Ре мажор с изтъкнатия гръцки цигулар и диригент Леонидас Кавакос и Чешката филхармония от Дворжаковата зала в Прага, от 20 декември 2019 г.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20