Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблемите със замърсяването са целогодишни, такива трябва да са и мерките

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха по данни на СЗО. Това е повече от жертвите на автомобилни катастрофи.

В "Нашият ден" се разглеждат различните аспекти на наболелия проблем с мръсния въздух. 

Гости в студиото са Стефан Димитров, представител на независимата платформа airbg.info, Здравко Петров, в качеството му на гражданин и жител на един от най-замърсените квартали "Красна поляна", и общинският съветник Иво Божков.
Здравко Петров, Ива Дойчинова и Стефан Димитров
Като към всеки тежък проблем и към замърсения въздух трябва да се приложат различни дългосрочни и краткосрочни мерки. 

В дългосрочен план трябва да се ограничи използването на лични автомобили и особено на стари, без катализатори, което пък е свързано с необходимостта от добра, редовна и надеждна система на градски и междуградски транспорт.

Също така е необходимо системата за енергийни помощи за най-бедните да e адекватна, а не както обикновено едни хора да се настройват срещу други заради горене на битов отпадък, докато общината и държавата продължават да горят боклук, внесен от други държави.

Има и краткосрочни мерки като например зеления билет. Обяснението за липсата му звучи цинично – не е имало определен брой дни с четирикратно надвишена норма мръсен въздух.

Както изтъкна Стефан Димитров: "Придвижването с автомобил не е право, а лукс." Същевременно чистият въздух е право на всички нас, което явно е дошло време да заявим ясно и категорично с протестни действия.  


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.