Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуозът на валдхорната Щефан Дор гостува на Софийската филхармония тази вечер

Маестро Йоханес Вилднер е диригент

Йоханес Вилднер, Щефан Дор

Под диригентството на Йоханес Вилднер Софийската филхармония представя Концерт за валдхорна №2 в ми бемол мажор на Рихард Щраус и Симфония №4 в ре минор, оп. 20 на Роберт Шуман в зала „България“ тази вечер (23 януари) от 19 часа. Солист е Щефан Дор – първи валдхорнист на Берлинската филхармония, който преди десет години отново гостува на филхармонията ни. Тогава под диригентството на Мартин Пантелеев той представи Първия концерт на Рихард Щраус.

Йоханес Вилднер също не е непознат за българската публика. През 2016 г. отново със Софийската филхармония той откри Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, а на следващата година отново със Софийската филхармония откри и „Австрийските музикални седмици“. Друго голямо събитие, с което се свързва името на Йоханев Вилднер е грандиозното честване на 50-годишнината от началото на концертните излъчвания на Европейския съюз за радио и телевизия, когато той застана пред концертния оркестър на Би Би Си, а концертът беше излъчван от стотици радиостанции по целия свят.

Вторият Концерт за валдхорна и оркестър е изпълнен за първи път през 1943 г. в Залцбург под диригентството на Карл Бьом и със солист Готфрид фон Фрайберг. Посветен е на бащата на композитора, който е и негов пръв учител Франц Йозеф Щраус.

Щефан Дор е в състава на Берлинската филхармония от 1993 г. Но първият инструмент, на който е свирил, е виола, тъй като единият му брат бил цигулар, а другият виолончелист. Случайно попаднал на концерт, на който солист бил известен валдхорнист и момчето се влюбило в звука на валдхорната. Така заменил инструмента. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20