Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуозът на валдхорната Щефан Дор гостува на Софийската филхармония тази вечер

Маестро Йоханес Вилднер е диригент

Йоханес Вилднер, Щефан Дор

Под диригентството на Йоханес Вилднер Софийската филхармония представя Концерт за валдхорна №2 в ми бемол мажор на Рихард Щраус и Симфония №4 в ре минор, оп. 20 на Роберт Шуман в зала „България“ тази вечер (23 януари) от 19 часа. Солист е Щефан Дор – първи валдхорнист на Берлинската филхармония, който преди десет години отново гостува на филхармонията ни. Тогава под диригентството на Мартин Пантелеев той представи Първия концерт на Рихард Щраус.

Йоханес Вилднер също не е непознат за българската публика. През 2016 г. отново със Софийската филхармония той откри Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, а на следващата година отново със Софийската филхармония откри и „Австрийските музикални седмици“. Друго голямо събитие, с което се свързва името на Йоханев Вилднер е грандиозното честване на 50-годишнината от началото на концертните излъчвания на Европейския съюз за радио и телевизия, когато той застана пред концертния оркестър на Би Би Си, а концертът беше излъчван от стотици радиостанции по целия свят.

Вторият Концерт за валдхорна и оркестър е изпълнен за първи път през 1943 г. в Залцбург под диригентството на Карл Бьом и със солист Готфрид фон Фрайберг. Посветен е на бащата на композитора, който е и негов пръв учител Франц Йозеф Щраус.

Щефан Дор е в състава на Берлинската филхармония от 1993 г. Но първият инструмент, на който е свирил, е виола, тъй като единият му брат бил цигулар, а другият виолончелист. Случайно попаднал на концерт, на който солист бил известен валдхорнист и момчето се влюбило в звука на валдхорната. Така заменил инструмента. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Петров

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". " От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на..

обновено на 26.01.21 в 19:08

Музикалната вселена на всепризнатия гений В. А. Моцарт през погледа на българските изпълнители

Поредното издание на предаването „Студио „Музика“ е посветено на Волфганг Амадеус Моцарт, чиято 265-а годишнина от рождението светът отбелязва на 27 януари тази година. Роден в Залцбург през 1756 г., за своя кратък земен път, продължил само 35 години, Моцарт оставя колосално по количество и неповторимо по своята художествена висота музикално творчество –..

публикувано на 26.01.21 в 09:05
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50