Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сметната палата:

Одитният доклад за БНР ще бъде внесен в НС до 10 март

Важно е не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали са постигнати целите, за които този бюджет е бил предназначен, категоричен е Цветан Цветков

Цветан Цветков, председател на Сметната палата
Снимка: БНР

Сметната палата предвижда да извърши 335 одита в организации от публичния сектор през 2020 година. 280 са задължителни одити по Закона за Сметната палата. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков гостува на "Нашият ден" и информира за планираните и извънредни проверки на институцията.

"Това са финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации, традиционни одити – министерства, общини – които се извършват всяка година. Отделно ще проверим изпълнението на Бюджет 2019 (третата фаза на държавния бюджет), НЗОК и БНБ. Одити в приоритетни области – контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в сферата на туризма." Сметната палата ще извърши одит и на контрола върху търговските дружества с държавно участие и държавни предприятия, чийто принципал е Министерството на икономиката и Министерството на земеделието. "Искаме да проверим как тези министерства изпълняват своето предназначение дейността им да е в интерес на гражданите. Това ще бъде одит за съответствие. Т.е. дали се спазва националното законодателство." 

Одит на изпълнението ще бъде изпълнен във връзка с ефективността на изпълнението на програмата за подобряване на безопасността на движението по пътищата. "Знаем, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по пътно-транспортни произшествия. Затова и предизвикахме този одит." 

Предвиден одит и на проектите по приоритетна ос 1 към ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Друг одит е за ефективността на управлението на ПП "Витоша"

Цветан Цветков разясни ролята на видовете одит:

"Одит на изпълнението – анализ и оценка на ефективността, ефикасността и икономичността на управлението на дейността на една организация – дали тя постига своите цели и на каква цена. 

Одит за съответствие – дали дейността е в съответствие с българското законодателство, закони, вътрешни актове, сключени договори.

Обществото има право да знае не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали тази дейност е ефективна, дали е в полза на гражданите. И затова одитът на изпълнението е приоритетен за всички сметни палати. Той дава отговор на въпроса дали дейността на една организация е полезна за обществото и на каква цена се извършва тази дейност." 

Парламентът удължи срока на одита на БНР. Одитният доклад на БНР трябва да бъде представен в Народното събрание до 10 март. "Проектодокладът трябва да бъде връчен, преди депозирането в НС, на бившите генерални директори, чийто срок на управление е обхванат от одита – Александър Велев и Светослав Костов, за да дадат своето становище. След това Сметната палата ще изготви окончателния доклад."

Предстои одит и на участниците в местните избори, чиито разходи в предизборната кампания надвишава 1000 лева. Техният брой е 247. "При тези одити проверяваме приходите, разходите и даренията на партиите."

Цветков смята, че правомощията на Сметната палата са достатъчни. Правомощията на всяка съвременна сметна палата са свързани с контрола върху изпълнението на бюджета.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54