Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Председателят на Сметната палата:

Одитният доклад за БНР ще бъде внесен в НС до 10 март

Важно е не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали са постигнати целите, за които този бюджет е бил предназначен, категоричен е Цветан Цветков

Цветан Цветков, председател на Сметната палата
Снимка: БНР

Сметната палата предвижда да извърши 335 одита в организации от публичния сектор през 2020 година. 280 са задължителни одити по Закона за Сметната палата. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков гостува на "Нашият ден" и информира за планираните и извънредни проверки на институцията.

"Това са финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации, традиционни одити – министерства, общини – които се извършват всяка година. Отделно ще проверим изпълнението на Бюджет 2019 (третата фаза на държавния бюджет), НЗОК и БНБ. Одити в приоритетни области – контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в сферата на туризма." Сметната палата ще извърши одит и на контрола върху търговските дружества с държавно участие и държавни предприятия, чийто принципал е Министерството на икономиката и Министерството на земеделието. "Искаме да проверим как тези министерства изпълняват своето предназначение дейността им да е в интерес на гражданите. Това ще бъде одит за съответствие. Т.е. дали се спазва националното законодателство." 

Одит на изпълнението ще бъде изпълнен във връзка с ефективността на изпълнението на програмата за подобряване на безопасността на движението по пътищата. "Знаем, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по пътно-транспортни произшествия. Затова и предизвикахме този одит." 

Предвиден одит и на проектите по приоритетна ос 1 към ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Друг одит е за ефективността на управлението на ПП "Витоша"

Цветан Цветков разясни ролята на видовете одит:

"Одит на изпълнението – анализ и оценка на ефективността, ефикасността и икономичността на управлението на дейността на една организация – дали тя постига своите цели и на каква цена. 

Одит за съответствие – дали дейността е в съответствие с българското законодателство, закони, вътрешни актове, сключени договори.

Обществото има право да знае не само дали бюджетът на една организация е разходен законосъобразно, а и дали тази дейност е ефективна, дали е в полза на гражданите. И затова одитът на изпълнението е приоритетен за всички сметни палати. Той дава отговор на въпроса дали дейността на една организация е полезна за обществото и на каква цена се извършва тази дейност." 

Парламентът удължи срока на одита на БНР. Одитният доклад на БНР трябва да бъде представен в Народното събрание до 10 март. "Проектодокладът трябва да бъде връчен, преди депозирането в НС, на бившите генерални директори, чийто срок на управление е обхванат от одита – Александър Велев и Светослав Костов, за да дадат своето становище. След това Сметната палата ще изготви окончателния доклад."

Предстои одит и на участниците в местните избори, чиито разходи в предизборната кампания надвишава 1000 лева. Техният брой е 247. "При тези одити проверяваме приходите, разходите и даренията на партиите."

Цветков смята, че правомощията на Сметната палата са достатъчни. Правомощията на всяка съвременна сметна палата са свързани с контрола върху изпълнението на бюджета.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Поппетров

Защо е избрана датата 3 март

Защо 3 март е избран за Националния празник на България и как се е отбелязвала тази дата преди 9 септември 1944 г. ? Проф. Николай Поппетров от Институт по история към БАН коментира темата в “Артефир“ “В обществото няма единомислие около приемането на датата 3 март (б.р.), защото така е зададена матрицата. Всъщност 3..

публикувано на 03.03.21 в 13:37

Отбелязваме 143 години от Освобождението

На 3 март отбелязваме 143 години от Освобождението на България от османската власт. На празничния ден се прекланяме пред паметта на загиналите в борбата ни за свобода. За първи път през 1888 г., десет години след предварителното подписване на Санстефанския мирен договор, се отбелязва този ден като ден на Освобождението. През определени..

обновено на 03.03.21 в 12:13

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39