Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Енигматични вариации“ с премиера в Театър „Българска армия“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
3
Васил Михайлов и Милен Миланов
Снимка: ТБА

„Енигматични вариации“ има премиера в Театър „Българска армия“. Пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург Ерик-Еманюел Шмит е поставена за първи път през 1996 година в парижкия театър „Марини" с участието на Ален Делон и Франсис Юстер.

Заглавието на пиесата идва от едноименния опус 36 симфоничната творба на композитора Едуард Елгар. Написана през 1898-1899 година, тя се състои от една тема и четиринайсет вариации, всяка от които отговаря на един от неговите най-близки приятели.

До днес „Енигматични вариации“ е сред най-превежданите пиеси и се играе в целия свят. По нея има създадени и български постановки – най-новата е на режисьора Георги Михалков, с участието на Васил Михайлов и Милен Миланов. 

Доайенът на Театър „Българска армия“ е в ролята на писателя Абел Знорко, Нобелов лауреат за литература, който живее съвсем сам на остров в Северно море. Там той е посетен от Ерик Ларсен – журналист, който идва под претекст, че иска да вземе интервю.

Сценографията и костюмите са на Цвета Маринова.

Премиерните представления можете да гледате на 30 и 31 януари на камерната сцена Клуб „Максим“ в Театър „Българска армия“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15

Василка Петрова-Хаджипапа: Всеки намира в поезията едно огледало на живота си

Външният свят е някакъв вид декор. Поезията е там, където се разхождаме из пейзажите на нашите души. Вярвам, че всеки читател намира в поезията едно огледало и на своя живот, казва  поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа. Тя представя в предаването "Артефир" своята книга с избрани и нови стихове, наречена „Огледални вселени“...

публикувано на 02.08.21 в 13:05

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52