Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Моето писмо към България

За България, като мечта и блян, към който искаш да се върнеш... Какво мислят за България младите българи, които живеят в чужбина? Какви са техните стремежи, страхове и упования? Лилиана Славова, председател на фондация "Шанс за децата и природата на България", разказа в "Нашият ден" за литературния конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“, организиран от фондацията. 

Новото в тазгодишното издание на конкурса е, че за първи път участници са български младежи, родени и/или живеещи по всички краища на света. Те писаха на тема „Моето писмо към България“. Най-активно участие взеха млади българи от Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия. Журито с председател Радослав Гизгинджиев определи на първо място творбата на Юмюгюл Чавдарова на 18 г. от Текирдаг, Турция; на второ място е Богослава Петрова на 17 г. от Мюленбекер Ланд, Германия; почетното трето място е за Александър Крумов, 15 г. от Бремен, Германия. Очаква се книгата с наградените есета да бъде представена през месец май, когато е и годишният празник на организаторите. Корицата отново е на най-талантливите възпитаници на фондацията и центъра за млади таланти от проектите по изкуства. 

"Нашата цел беше не само да потърсим най-добре пишещите деца, но и да разберем какво се случва с мисленето и светогледа им. Интересното е, че нагласите на младите и в България, и зад граница са подобни. Едните като че ли се сбогуват с нея завинаги, а другите искат да останат или да се завърнат, вторите като че са повече. От творбите разбрахме, че децата вече знаят, че човек открива кой е и къде принадлежи най-вече когато отвори очите и сетивата си и се вгледа и в други светове и култури.

Хубаво и смислено е да се пътува, а след това е още по-хубаво да се завърнем." – обобщава Лилиана Славова.

Наградената за есето "Огънче от родното огнище" Юмюгюл Чавдарова, ученичка от 12-и клас на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, подчерта, че най-много обича да обича.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Владетелите на България“ – панорама на родната история

Ново българско издание предлага над 150 оригинални илюстрации, около 50 карти, познати и неизвестни места и съкровища, които проследяват хронологично живота на българските владетели. Енциклопедията „Владетелите на България“ излезе в навечерието на 3 март и представя цялостна панорама на личностите, отговорни за прогреса и съхраняването на нацията ни..

публикувано на 02.03.21 в 16:50

Всички пътища водят към „Гарибалди“

Заглавието на книгата казва почти всичко за поета Ивайло Диманов. Най-малкият и симпатичен столичен площад „Гарибалди“ е синоним и на неговия дом, и на работата му в клуба на СБЖ в съседство. „Най-после! Авторска антология с избрана поезия. Благодаря ти, Господи, че сбъдна моята мечта…“ – възкликва поетът в социалните мрежи и ни кани на премиера...

публикувано на 02.03.21 в 15:20
Снимка от проекта „Суша“

Мария Налбантова за сушата в човека

Проектът „Суша“ включва четири части от една обща картина, в която сушата едновременно е сянка от миналото и част от настоящето. Пейзажът се променя, виждаме езеро, река, локва и море. Четири ритуала против суша с направата на четири сапуна, чиито съставки са намерени на всяко конкретно място: земя, вода, пясък, водорасли, речна „баластра“, ръжда от..

публикувано на 02.03.21 в 12:22

Estorium – първият дигитален атропологичен архив

Estorium e първият дигитален антропологичен архив, който си поставя за цел да съхрани живия образ и духовния отпечатък на милиони хора. Заснети в естествената им среда, героите на архива са представени чрез документални портрети и автентични истории, разказани в писмена форма, фотографски образи, аудио, видео и виртуална реалност. Всеки разказ е..

публикувано на 02.03.21 в 09:05
Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Излезе първият том на "Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев, резултат на дългогодишен труд, завършен в края на 2020 г. Книгата е замислена като фундаментално философско изследване върху проблема за свободата. Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата..

публикувано на 01.03.21 в 16:21