Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сто китаристи в НДК

Китарният оркестър на Барселона
Снимка: orquestaguitarrasbarcelona.com

За първи път в България на 31 януари пристига Китарният оркестър на Барселона със своя създател и ръководител Сержи Висенте. Солистка на ансамбъла ще бъде Салина Александровабългарката Салина Александрова, която ще представи арии от испански сарсуели. В концерта ще участва и съпругата на диригента – Олга Кобекина, която е пианистка. В програмата са включени барокови пиеси от испански композитори. На следващия ден музикантите ще направят студийни записи в Първо студио на БНР – „Седем испански народни песни“ на Мануел де Файя.

Този концерт е част от европейско турне на китаристите, които отбелязват своята тридесетгодишнина. Преди София те са били в Мадрид, Валенсия, както и във Франция. По повод юбилея издават и диск, чиято световна премиера ще бъде в деня на софийския им концерт.

Връзката на Салина със Сержи Висенте е от 2015 г., когато решава да запише „Фламенкология“ в Барселона. Освен че учи при него, тя получава и покана да участва в концерти на неговия оркестър.

Оркестърът на китаристите от Барселона създава Сержи Висенте, като обединява няколко поколения свои ученици. Самият той прави аранжиментите на пиесите, които свирят. Предпочитат това да са композиции на испански композитори като Да файя и Албенис.

Интервюто с диригента е на Салина Александрова. Чуйте какво разказа Висенте. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.