Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един умен ден с Мишо Петров

Михаил Петров (вляво) и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

Епизод 371 „Трамвай по желание“ ви среща с един от най-ерудираните български актьори Михаил Петров.

Михаил Петров наскоро отбеляза своята 70-годишнина с пищния театрален карнавал „Един безумен ден“ по Бомарше, на който той е режисьор.

Още по-вълнуващата част от юбилея бе жестът, който звездата на Народния театър направи към младата надежда на българския театър Вероника Янакиева: от петте представления по честването на годишнината си, Михаил Петров събра благотворителни дарения на стойност близо 5000 лв. за Вероника – чрез тях тя ще се сдобие с така нужната ѝ за упражняване на професията инвалидна количка.

Тази кауза сякаш бе и най-яркият автопортрет на големия актьор Мишо Петров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар. "литературни анкети", или беседи. Разговорът води проф. Атанас Стаматов – приятел и съмишленик на..

обновено на 26.02.21 в 10:27

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му Михаил Хаджимишев е един от най-големите режисьори на българското оперно изкуство, а майка му Ани..

публикувано на 26.02.21 в 09:25

„Автопортрети в женски род“ – изкуството да опознаеш себе си

Галерия „Стубел“ представя новата си изложба със заглавие „Автопортрети в женски род“, кураторски проект на Юлиана Текова и самата тя участничка в него. 12 художнички от различни поколения и с различен творчески натюрел са изборът на куратора, между които такива имена като Мими Добрева, Алла Георгиева, Мариана Маринова, Анжела Терзиева, Трендафила..

публикувано на 26.02.21 в 08:35

„Кравата ЕвроПенка“

Кое може да накара един съвременен художник да направи "книга като на кино" и да я нарече „Кравата ЕвроПенка“? Това е книга с мултимедийно съдържание, с музика, която може да се свали и която разказва една истинска история чрез картини.  Савина Топурска е българка, която живее и работи във Франция – художник и фотограф. Тя е автор на самостоятелни и..

публикувано на 25.02.21 в 17:07

Лубомир Мартинек – за първи път на български

Лубомир Мартинек е чешки писател-емигрант, който винаги е писал на своя майчин език. На български език излиза за първи път. От сборника с разкази "Масло в огъня" читателите могат да получат една много хубава смесица от техники на писане на есе, вплетени в добре разказани истории. Тези истории са писани като че за читатели европейци, живеещи на "твърда..

публикувано на 25.02.21 в 15:15