Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замъкът Жеротин – домакин на Двореца в Балчик

БНР Новини
12
Замъкът Жеротин

Културен рейд в чешкия гр. Валашске Мезеричи, Моравия, осъществи наша българска делегация в дните между 11 и 18 януари тази година. Галеристи, културолози и преводачи бяха включени в нея. Посещението бе свързано с проект на програмата "Еразъм +" на ЕС.

Държавният културен институт „Двореца“ - Балчик и работата на екипа му получиха поредното признание за сътрудничество и партньорство с Валмез. Това е краткото име на градчето с над 7-вековна история и 22 хиляди жители. Намира се в Моравия, източна Чехия, откъдето започва и делото на първоучителите Кирил и Методий. Валмез е културният център на региона. Около 200 млн. крони са инвестирани в образованието, близо 30 млн. крони годишно са предназначени за реставрация и поддържане на историческите му паметници.

На 16 януари на тържествена церемония в средновековния замък Жеротин (Zamek Zerotinu) Жени Михайлова, директор на „Двореца“ в Балчик бе обявена за почетен гражданин на Валашске Мезеричи, а кметът на града Роберт Стржинек ѝ връчи символичния кристален ключ на града. За това е гласувал единодушно Общинският съвет на Валмез.

Град Валашске Мезиричи е получил особена популярност извън пределите на Чехия, откакто има съвместни проекти с Държавния културен институт в Балчик – твърди кметът Стржинек. Всяка година учениците от Средното училище за художествено стъкло и промишлен дизайн, което е единствената школа под егидата на ЮНЕСКО в Моравия, участват като доброволци през лятото в „Двореца“, организират изложби и пленери. А екипът на културния институт в Балчик учи чешки език. Благодарение на проектите по програма Еразъм+, гр. Валашске Мезеричи и „Двореца“ в Балчик продължават партньорството си и през 2020 година с подписването на нов договор между училището по художествено стъкло и държавния културен институт.

В звуковата разходка до чешкия град  Валмез ще чуете репортаж от тържествената церемония в средновековния замък Жеротин, в който за цяла седмица бе настанена българската делегация от „Двореца“ в Балчик. Там няма призраци и балдахини. Има Wi-Fi. А подземията му се свързват през тайни проходи и тунели с катакомбите, които опасват целия град. Йозеф Садлер е рисувал в този замък, а по същото време у нас Паисий пише „История славянобългарска“. Уникалната музейна колекция на замъка  Жеротин буди адмирации за това, как чехите пазят културното си наследство и го представят пред света.

Ще ви срещнем също с чешкия клуб „Приятели на България“ във Валашске Мезиричи, ще надникнем в Средното училище  за художествено стъкло и промишлен дизайн под егидата на ЮНЕСКО, художникът и преподавател Йозеф Дивин ще изповяда любовта си към Балчик на български език…

Чувствайте се поканени в предаването „Време и половина“ по програма „Христо Ботев“ и в галерията, която донесе от Валашске Мезиричи Димитрина Кюркчиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12