Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„И мога вече сам да се разкажа…“ – изложба, посветена на Гео Милев

Снимка: uni-sofia.bg

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата „И мога вече сам да се разкажа…“. Тя е посветена на 125 години от рождението на Гео Милев и се организира заедно с Националния литературен музей.

В експозицията, която може да бъде разгледана до 20 март, са представени книги от поредиците „Лирични хвърчащи листове“ и „Книги за библиофили“, стихосбирките „Жестокият пръстен“ и „Иконите спят“, периодични издания от фонда на библиотеката, архивни материали и репродукции на рисунки на Гео Милев. Представен е и преводът на драматичната поема „Манфред“ от Байрон.

Документите, които се открояват най-много обаче, са проектоуставът на книгоиздателство „Везни“, съставен от Гео Милев, и някои от пощенските му картички. Те са открити от проф. Алберт Бенбасат, докато е работил в Националния литературен музей. По време на откриването проф. Бенбасат каза няколко думи за Гео Милев. Същото направи и проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на Алма матер, който посочи, че тази експозиция има за цел повече да припомни за поета, отколкото да даде ново знание или ново тълкуване. А как се разказва Гео Милев в тази изложба, представя Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздавани разкази на Акутагава

Рюноске Акутагава е популярен извън родната си Япония като майстор на късия разказ. Разказът му „Вратата Рашомон“ и филмът на Куросава „Рашомон“ по творбата на Акутагава го правят световноизвестен.  Една от престижните японски награди е на името на Акутагава. Превеждан е на много езици, а на български вече можем да прочетем негови неиздавани..

публикувано на 03.07.20 в 16:47

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев. „Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Елиът и музиката

Едно от най-значителните произведения на Т. С. Елиът е именно „Четири квартета“, писани между 1936 и 1942 година. В книгата си „Поезия и музика: „Четири квартета“ на Томас Стърнс Елиът“ Владимир Левчев, който е и преводач на творбата, пише:  „Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията..

публикувано на 03.07.20 в 09:06

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12