Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За тъй наречения "Народен съд"

Даниел Вачков
Снимка: Весел Цанков

На 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените от 1-ви и 2-ри състав на т.нар. "Народен съд". Сред имената на убитите личат впечатляващи личности и представители на заслужили български фамилии като прочутия историк проф. Богдан Филов, световноизвестния хирург проф. Александър Станишев, Иван Вазов (племенник на народния поет), ген. Теодоси Даскалов, внук на Бачо Киро, Димитър Шишманов (син на проф. Иван Шишманов, основателя на Софийския университет). 75 години по-късно в "Мултикултурни диалози – История и геополитика" на програма "Христо Ботев" с директора на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков разговаряме за същността и историческите последици на т.н. Народен съд. 

Доц. Вачков посочи правната несъстоятелност на самата конструкция на т.нар. "Народен съд", която противоречи на действащата тогава Търновска конституция. Съдът служи както инструмент за постигане на лично отмъщение от страна на БКП, така и като средство за унищожаване на политическия противник. На практика е унищожен създаваният с години национален елит, заключи доц. Вачков. 

Несъстоятелността на „Народния“ съд, осъдил на смърт 2700 души, ясно проличава при сравнението му с Нюрнбергския трибунал, където осъдените на смърт са 12, посочи водещия Румен Дечев. Доц. Вачков отбеляза, че от декември 1944 г. до ноември 1945 г., когато започва дейността си съдът в Нюрнберг, обстановката се променя, емоциите започват да отшумяват и събитията се преценяват по-трезво. 

Значително се е променила и геополитическата обстановка, допълни водещият. На Германия все повече се гледа като на бъдещ съюзник в очертаващата се конфронтация на Запада със СССР, но не трябва да се забравя и ролята на големия американски юрист Робърт Джексън, председател на Върховния съд на САЩ, който оглавява Нюрнбергския трибунал. Джексън следи стриктно спазването на юридическата процедура и не допуска процесът да се превърне във форма на юридическа разправа, какъвто е случаят с българския „Народен“ съд.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54