Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За тъй наречения "Народен съд"

Даниел Вачков
Снимка: Весел Цанков

На 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените от 1-ви и 2-ри състав на т.нар. "Народен съд". Сред имената на убитите личат впечатляващи личности и представители на заслужили български фамилии като прочутия историк проф. Богдан Филов, световноизвестния хирург проф. Александър Станишев, Иван Вазов (племенник на народния поет), ген. Теодоси Даскалов, внук на Бачо Киро, Димитър Шишманов (син на проф. Иван Шишманов, основателя на Софийския университет). 75 години по-късно в "Мултикултурни диалози – История и геополитика" на програма "Христо Ботев" с директора на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков разговаряме за същността и историческите последици на т.н. Народен съд. 

Доц. Вачков посочи правната несъстоятелност на самата конструкция на т.нар. "Народен съд", която противоречи на действащата тогава Търновска конституция. Съдът служи както инструмент за постигане на лично отмъщение от страна на БКП, така и като средство за унищожаване на политическия противник. На практика е унищожен създаваният с години национален елит, заключи доц. Вачков. 

Несъстоятелността на „Народния“ съд, осъдил на смърт 2700 души, ясно проличава при сравнението му с Нюрнбергския трибунал, където осъдените на смърт са 12, посочи водещия Румен Дечев. Доц. Вачков отбеляза, че от декември 1944 г. до ноември 1945 г., когато започва дейността си съдът в Нюрнберг, обстановката се променя, емоциите започват да отшумяват и събитията се преценяват по-трезво. 

Значително се е променила и геополитическата обстановка, допълни водещият. На Германия все повече се гледа като на бъдещ съюзник в очертаващата се конфронтация на Запада със СССР, но не трябва да се забравя и ролята на големия американски юрист Робърт Джексън, председател на Върховния съд на САЩ, който оглавява Нюрнбергския трибунал. Джексън следи стриктно спазването на юридическата процедура и не допуска процесът да се превърне във форма на юридическа разправа, какъвто е случаят с българския „Народен“ съд.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Царица Роза 2020 с подгласничките си

Празникът на Казанлък "От Чудомир до наши дни"

Тази година Празникът на розата в Казанлък ще се проведе по-различно. На 5 юни градът чества своя празник и всеки желаещ може да се сдобие със знамето на града и да го постави пред дома си, включвайки се по този начин в честванията. "Тази година цъфтежът се забави и пикът - един по-различен и хубав пик, от този за който слушахме в последно време - този..

публикувано на 05.06.20 в 14:16
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Ген. Иван Колев – създателят на българската кавалерия

Една нова инициатива събира двама Будители на годината 2018 г. – Румен Манов и Ивайло Шопски. Те обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава. Какви са причините за това? За генерал Иван Колев разказва Румен Манов : "Ген. Иван Колев е едно от най-интересните, великите..

публикувано на 05.06.20 в 10:28