Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Музикалните вечери – почит към диригента Камен Големинов

2
Камен Големинов
Снимка: Лили Големинова

Да се родиш в семейство на изтънчени интелектуалци е благословия. Класикът на българската музика академик Марин Големинов и известната преводачка от немски език Лили Големинова даряват живот на трима сина. Двама от тях професионално се посвещават на музиката – Камен става диригент, Михаил е композитор, пианист и диригент.

Започнал от малък да свири на пиано, Камен обаче се колебае дали да следва музика или френска филология (благодарение на езиковата си любознателност той научава добре и немски, руски, италиански, английски, испански). Кандидатства в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Българската държавна консерватория. Накрая все пак избира да учи дирижиране в класа на проф. Влади Симеонов и завършва с отличие. Специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим при прочутия Франко Ферара. Лауреат на конкурса „Гуидо Кантели“ (Стреза, Италия) и Шестия международен фестивал във Флоренция, той е поканен да дирижира Оркестъра на Романска Швейцария, Оркестър „Ламурьо“ (Франция), Филхармониите на Лисабон и Порто, Сан Карло (Неапол). 

Ярко разгръща музикантския си талант с един от оркестрите на Българското национално радио – „Симфониета“. Всъщност първоначално той е известен като Оперно-симфоничен оркестър и има „задачата“ да прави записи с изтъкнати български солисти. Камен Големинов измисля ново име, формира художествения облик на състава и е негов диригент в протежение на 20 години (1972-1992). В разнообразния репертоар включва творби от всички стилове, световни премиери и записи на много български композиции. Диригент с висока култура и финес, той е предпочитан партньор на изтъкнати и чужди солисти. Със „Симфониета“ свирят и записват Антон Диков, Георги Бадев, Симеон Щерев, Атанас Колев, Богомил Караконов, Лидия Ошавкова, Стефан Кънчев, Георги Йоцов, изгряващите млади звезди Светлин Русев, Александрина Пендачанска и др.

В Музикалната вечер на 21 февруари от 19.20 часа ще бъдат представени записи на няколко концертни пиеси, солисти в тях са Петко Радев, Георги Тилев, Ева Осинска и Алдо Родригес.

С оркестър „Симфониета“ Камен Големинов прави турнета в редица европейски страни (Австрия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Гърция, Испания), концертират и в Япония. Имат записи в БНР и фирмата „Балкантон“. От богатия звуков радиофонд ще чуете още оркестровата сюита „Птиците“ от Оторино Респиги и „Джаз сюита“ от Бохуслав Мартину, а от записите, които Маестрото прави на произведения от своя баща Марин Големинов – поемата-кантата „Януари“ по текст на Димитър Методиев. За съжаление малко знаем за неговия живот в музиката извън България. През 1992 г. Камен Големинов е поканен да дирижира и преподава в новосъздадената музикална академия в Ешпиньо (Португалия), където остава до края на дните си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05