Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Музикалните вечери – почит към диригента Камен Големинов

2
Камен Големинов
Снимка: Лили Големинова

Да се родиш в семейство на изтънчени интелектуалци е благословия. Класикът на българската музика академик Марин Големинов и известната преводачка от немски език Лили Големинова даряват живот на трима сина. Двама от тях професионално се посвещават на музиката – Камен става диригент, Михаил е композитор, пианист и диригент.

Започнал от малък да свири на пиано, Камен обаче се колебае дали да следва музика или френска филология (благодарение на езиковата си любознателност той научава добре и немски, руски, италиански, английски, испански). Кандидатства в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Българската държавна консерватория. Накрая все пак избира да учи дирижиране в класа на проф. Влади Симеонов и завършва с отличие. Специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим при прочутия Франко Ферара. Лауреат на конкурса „Гуидо Кантели“ (Стреза, Италия) и Шестия международен фестивал във Флоренция, той е поканен да дирижира Оркестъра на Романска Швейцария, Оркестър „Ламурьо“ (Франция), Филхармониите на Лисабон и Порто, Сан Карло (Неапол). 

Ярко разгръща музикантския си талант с един от оркестрите на Българското национално радио – „Симфониета“. Всъщност първоначално той е известен като Оперно-симфоничен оркестър и има „задачата“ да прави записи с изтъкнати български солисти. Камен Големинов измисля ново име, формира художествения облик на състава и е негов диригент в протежение на 20 години (1972-1992). В разнообразния репертоар включва творби от всички стилове, световни премиери и записи на много български композиции. Диригент с висока култура и финес, той е предпочитан партньор на изтъкнати и чужди солисти. Със „Симфониета“ свирят и записват Антон Диков, Георги Бадев, Симеон Щерев, Атанас Колев, Богомил Караконов, Лидия Ошавкова, Стефан Кънчев, Георги Йоцов, изгряващите млади звезди Светлин Русев, Александрина Пендачанска и др.

В Музикалната вечер на 21 февруари от 19.20 часа ще бъдат представени записи на няколко концертни пиеси, солисти в тях са Петко Радев, Георги Тилев, Ева Осинска и Алдо Родригес.

С оркестър „Симфониета“ Камен Големинов прави турнета в редица европейски страни (Австрия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Гърция, Испания), концертират и в Япония. Имат записи в БНР и фирмата „Балкантон“. От богатия звуков радиофонд ще чуете още оркестровата сюита „Птиците“ от Оторино Респиги и „Джаз сюита“ от Бохуслав Мартину, а от записите, които Маестрото прави на произведения от своя баща Марин Големинов – поемата-кантата „Януари“ по текст на Димитър Методиев. За съжаление малко знаем за неговия живот в музиката извън България. През 1992 г. Камен Големинов е поканен да дирижира и преподава в новосъздадената музикална академия в Ешпиньо (Португалия), където остава до края на дните си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45