Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дечко Узунов, Марко Марков и Константин Щъркелов с юбилейни изложби В СГХГ

Директорът на СГХГ Аделина Филева за предстоящите изложби

Нови идеи и изложби в Софийската градска художествена галерия – проекти за работа с деца и артателиета. Какво предлагат на посетителите Софийската градска художествена галерия и нейните филиали, разказва Аделина Филева – директор на СГХГ – гост в "Нашият ден":

"СГХГ има два филиала – единият е галерия "Дечко Узунов", а другата галерия е "Васка Емануилова". Само преди дни открихме изложба, свързана с Дечко Узунов. Той е роден на 22 февруари, по този повод ние винаги правим експозиция. И предлагаме този път едно пътуване до Китай. Това е залегнало в нашия художествен план преди година и половина. Който види изложбата, ще се очарова от този Китай, който Дечко Узунов е видял. Защото през 50-те години на миналия век има един бум в отношенията между България и Китай - не само икономически, а и културен. Много наши творци посещават различни градове на Китай. Самият Дечко Узунов е много впечатлен от тази цветност, от тази различност и е използвал различни изразни средства, за да създаде своите работи. За него няма проблем дали това е молив, въглен, акварел или маслени бои, уловил е духа на този народ. И то по един много нежен, лиричен, поетичен начин – особено в рисунките и в акварелите му." 

В галерия "Васка Емануилова" се открива на 25 февруари изложба "130 години от рождението на Марко Марков": "Решихме, макар и с не така голяма ретроспективна изложба, да отбележим този юбилей и да обърнем внимание на нашата общественост към Марко Марков. Всеки ден софиянци минават покрай един от неговите паметници. Всички по домашному го наричат Попа (а това е паметникът на Патриарх Евтимий). Друг паметник, който някак се вписва много добре със своята монументалност, но също сме свикнали – това е паметникът на Александър Стамболйски, който е при Операта. В нашата изложба предлагаме една среща с портретите, които Марко Марков е правил. СГХГ притежава една много хубава колекция портрети, създавани от Марков през годините. Същевременно и паметниците, които е създал – това ще бъде предимно през документи. Излагаме прототипа на Патриарх Евтимий, на образа, който подготвя. Мисля, че срещата с този скромен човек, но голям талант, ще е интересна за всички. Може би се нуждаем от среща с такива наши скулптори, защото знаем какви проблеми предизвиква градската скулптура у нас последно време. И как уроците от миналото са изключително важни, за да създадем нищо по-добро за бъдещето."

Аделина Филева, директор на СГХГ"Разработваме изложба (СГХГ), свързана с още един юбилей – и това е на Константин Щъркелов. Наричат го Царя на акварела. Заедно с голям екип колеги се захванахме да прегледаме и да съберем всичко интересно, важно, с принос в неговото творчество. Така че изложбата, която ще открием след средата на март, да покаже Константин Щъркелов не само в областта на натюрморта, но да се види какъв портретист е той, какви образи е създавал в областта на рисунката, неговите преживявания и отношение към войната. Защото той и участва, и рисува по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Това ще бъде един допълнен образ на Константин Щъркелов, защото хората познават определени неща. И когато се получи нещо като щампа за определен творец, ние пропускаме много други важни детайли." 

"Аз никога не гледам на изкуството като на конкуренция. Това, което притежаваме в нашите художествени депа, трябва да бъде социализирано, да се представя, да се изследва, да се извличат уроци, общи за нас и за човечеството", смята Аделина Филева.

Снимки Ани Петрова и СГХГ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11

Наградата "Полет в изкуството" за 15-и път

15 години фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои официалната церемония за връчване на престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за "Полет в..

публикувано на 17.04.24 в 08:45
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54