Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главни герои: Подполк. Ради Радев и Любомира Константинова

Нацията има нужда от патриотична музика, за да намери място в световния елит

Подполковник Ради Радев, Любомира Александрова и Александър Райчев (от ляво надясно)

"Нашата нация има нужда от патриотична музика, за да може да намери с достойнство своето място в световния елит". Това подчерта подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който, заедно с Любомира Александрова – диригент на Смесения хор на БНР, е "Главен герой" в "Нашият ден". В навечерието на 3 март двамата диригенти разказаха за отменения концерт и за най-новия компактдиск с маршове.

Смесен хор на БНРПо разпореждане на министъра на отбраната и в изпълнение на мерките, предприети от кризисния щаб по противодействие на разпространението на коронавируса, съвместният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония, който трябваше да се проведе на 29 февруари в зала „България“, се отмени. Подготвеният репертоар от патриотични песни от историята на България ще бъде представен в по-подходящо време:

"Ще дойде моментът, когато българската общественост ще има нужда да чуе репертоара, който сме подготвили. Това са патриотични песни, свързани с историята на България, с историята на нашата армия. Такъв репертоар не е писан близо 40-50 години", каза подполк. Ради Радев и подчерта, че е радостен и щастлив от срещата и сътрудничеството със Смесения хор на БНР – "защото ние мислим в една посока."

Гвардейски представителен духов оркестър

"Такава музика е необходима за всяка нация. Може би е закъснял моментът, но все пак сме започнали нещо. Песните са с най-разнообразна тематика – върху историята, върху победите на Българската армия. Нашият народ трябва да знае това и да му се напомня." – категорична е Любомира Александрова.

"Певците от хора са ентусиазирани, защото осъзнават, че това е мисия", уточни диригентът на Смесения хор на БНР и акцентира, че тази музика дава невероятна енергия и жизненост и е много зареждаща.

В двата компактдиска се съдържат авторски композиции на подполк. Ради Радев, текстовете са на Марио Лалчев, и на Миломир Богданов, има и инструментална музика, има и произведения на Ангел Заберски-син, Георги Андреев, Александър Бръзицов. 

"Не е случайно, че се събират Гвардейският духов оркестър и Смесеният хор на БНР, защото и двата състава с емблематични за българската музикална култура – в страната и зад граница. И смятам, че това е една сериозна тенденция за опазване на нашето достойнство в музикално отношение." – подчерта подполк. Радев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Хворостовски в ролята на Риголето в едноименната опера на Верди (2013 г.)

Метрополитън опера отваря архивите си

„В тези безпрецедентни времена ние имаме удоволствието да излъчим за Вас бисове от паметни съботни матинета от миналото“. Така от оперната къща анонсират поредицата, в която представят избрани записи от спектакли и концерти, състояли се на сцената на Метрополитън през годините. В съботната оперна вечер (6 юни, от 20 часа) ще излъчим два записа...

публикувано на 06.06.20 в 09:05

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03