Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вируси и предизвикателства

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега у нас няма установени случаи на коронавирус, но вирусите не признават граници и вероятно болестта ще дойде, което не е причина да изпаднем в паника. Коронавирусът е по-малко смъртоносен от предишните грипни пандемии през 2007 и 2012 г.

Предаването „Нашият ден“ и Александър Райчев внасят яснота по въпроса, търсейки мнението на специалистите: 

Доц. Киров подчерта, че не бива да се поддаваме на паника, а превантивните мерки трябва да засягат най-вече хората, връщащи се от места с разпространение на Covid-19. Тях умишлено не наричаме пациенти, а хора в потенциален риск, на които се препоръчва да останат у дома в доброволна карантина 2 седмици.

И тук идва проблемът с издаването на болнични, което личните лекари няма как да направят, тъй като става дума за доброволна превантивна мярка. 

Доцент Атанас Мангъров изтъкна, че много повече хора умират от грип, отколкото от коронавирус, и припомни мерките за профилактика и превенция – редовно миене на ръцете, кихане и кашляне в носна кърпа, и да не си пипаме лицето, ако сме кихали.

Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация – също наблегна на нуждата от превенция. Ако сте били в район със заразени и сте се върнали, най-добре изчакайте, останете у дома, недейте да тичате по лекари и лаборатории, стойте у дома 2 седмици изолация и ако след тези две седмици нямате проблеми, значи сте здрави. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт от опит – професия и мисия

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна.  Трудна е по няколко причини,  трудностите са на всички нива – като се..

публикувано на 21.06.21 в 13:04
Андрей Ковачев

Проблемът между България и РСМ не трябва да става част от ЕС

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“.  През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България. В тази ключовата седмица – поглед към..

публикувано на 21.06.21 в 11:17

Какво показва „Индексът на щастието на българите“ за 2020 г.

Когато се каже “индекс на щастието“, повечето хора се сещат за малка държава в Хималаите – Бутан, която отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с “брутно национално щастие“. От 1971 г. тя въвежда официално и измерване на индекс на щастието. А през юли 2011 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с..

публикувано на 21.06.21 в 09:31

Весела Вацева: Най-големите нарушители на законите у нас са политиците, които ги създават

Министерството на културата организира конференция "Държавата и медиите". Като един от най-важните проблеми във взаимоотношенията между държавата и медиите бе изведена прозрачността при финансирането на медиите и възможността всяка медия да бъде притиска н а през някакви финансови механизми. В този контекст особено..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Отбелязваме празника Свети дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата. През 2021 година 21 юни е и денят на лятното..

публикувано на 21.06.21 в 08:49