Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И ХХІV издание на София филм фест – под знака на българското кино

В две поредни издания под знака на София филм фест – нали всяка година през март очакваме големия филмов маратон – осъществяваме нашите ефирни срещи с музиката в българското кино. Родил се през далечната вече 1993 г. като София мюзик филм фест, той винаги е бил обект на пристрастията ни с ежегодните ярки музикални акценти в програмата си. Що се отнася до нашата конкретна тема, посветена на родното киноизкуство, за софийския филмов фестивал тя също е приоритетна – особено през последните две десетилетия. Ето равносметката: от 2002 до 2020 година в програмата „Ново българско игрално кино“ са представени 191 филма. 

Като прибавим 210-те заглавия, участвали в конкурса за български късометражен филм, а към тях и документалните киноленти – цифрата наистина е внушителна. И това не е „суха“ статистика, а неоспоримо доказателство за трайното и респектиращо присъствие на българското кино във фестивалния дух и живот на София филм фест.

Само в периода 2018–2020 в рамките на феста са показани 50 нови български кинозаглавия!

През 2015-а 100-годишнината на родното кино бе чудесен повод в програмата на София филм фест да бъдат представени две селекции: десет класически български киноленти, създадени преди 1989-а, и десет – след 1990-а. Рекордът на 22-рия София филм фест`2018, когато като от рог на изобилието „се изляха“ 22 български филма, вече е подобрен. Предстоящото 24-то негово издание ще предложи в добавка и осем премиерни заглавия!

Очаквайте в музикално-филмовите „Звукови хроники“ – кратка ретроспекция – с музикални илюстрации, под надслов: Българското кино и София филм фест през годините.

Слушайте в две последователни издания на "Звукови хроники" в сряда, 4 и 11 март, от 17.30 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23