Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

12 години "Тук-там"

Сдружението "Тук-там" навърши 12 години! „Тук-там“ е глобална общност от хора, които искат да помагат на България – от тук или от там, но заедно. В основата на това са хора, които са били в чужбина, връщат се обратно в страната ни и търсят контакт с хора, които също са получили опит и са работили навън. Така започват постепенно да се срещат и да изграждат професионални контакти и да търсят как по-добре да се развият на местно ниво и да бъдат полезни тук. Колко истории на завръщането на млади български професионалисти се случиха за 12-годишното съществуване на сдружението „Тук-там“?

Мила ТопаловаМила Топалова е от 2 години в сдружението и специалист партньорства в „Тук-там“. Мила е бакалавър по „Хотелиерство и Туризъм“ в Англия през 2014 г., след което работи няколко години във финансовите отдели на различни компании в Лондон. Декември 2016 г. на коледното парти на "Тук-там" записва в Капсулата на времето желанието да се върне в България и 5 месеца по-късно сбъдва мечтата си. Работи две години като счетоводител, но не спира да търси призвание, което да я вдъхновява и точно затова се включва към екипа на „Тук-там“ през 2019 г. Свободното си време обича да запълва със смислени каузи и затова е активен доброволец към различни инициативи, най-вече насочени към образование и кариерно развитие.

Теодора ЧеркезоваТеодора Черкезова е миниджър проекти в „Тук-Там“. Теди, както я наричат всички, е търсеща, любопитна и позитивна. Смята, че всички смислени каузи се случват благодарение на подходяща комуникация, отдаденост и желание за взаимно развитие и подкрепа. Завършва „Журналистика“ в НБУ, а за да допълни „картината“, заминава да учи „Реклама и връзки с обществеността“ по програма „Еразъм“ в Испания. Професионалния си опит добива предимно в областта на ПР и маркетинг, но се интересува от кариерно развитие и обучения. Дългогодишен доброволец и енстусиаст в академия, развиваща програма за бизнес умения по методите на неформалното образование. Теди става част от екипа на „Тук-Там“, защото припознава и се вдъхновява от ценностите на екипа. Смята това за чудесна възможност да допринесе за облика на една още по-добра България и да добави частица към смислените каузи.

Мила Топалова и Теодора Черкезова гостуваха в "Нашият ден" и разказаха за историята на „Тук-там“.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преходното и непреходното в живота на християнина

Евангелското четиво от тази неделя разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред въплътената Правда Божия, за да разбере как да наследи живот вечен. Сърцеведът Христос вижда добрите дела..

публикувано на 29.11.20 в 08:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36

Нотариалната дейност в условията на пандемия

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната. Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин..

публикувано на 27.11.20 в 12:45
Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС . "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония..

публикувано на 27.11.20 в 12:10
Адв. Захари Генов със специална награда

Конституционният съдия проф. Семов дари Теодор Чипев с Гран При за право

Бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в общия съд на ЕС в Люксембург Теодор Чипев е тазгодишният носител на на наградата за цялостен принос в правото „Гран при“ на Националните правосъдни награди  които се проведоха за осма поредна година. Самият Чипев не успя да присъства, заради обстановката, бе изпратил свой роднина да  прочете..

публикувано на 27.11.20 в 12:05