Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 12 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етерично-маслени култури: Извличане на етерични масла

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Втората част на албума „E.S.T live in Gothenburg“ на „Есбьорн Свенсон трио“ (E.S.T).

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: Крилати юнаци, великани, птицехора и исполини – на тях можем да се натъкнем в книгата „Прастари времена“ на журналистката Ирена Григорова, която разказва легенди за местата, пълни с история. Разговор с Ирена Григорова.
• Маршрути: За фестивала Хадака Мацури – гол фестивал за благоденствие, който се провежда всяка година в Япония, в края на февруари. Тогава хиляди мъже излизат голи, или наметнати само с кърпа, за да се пречистят в ледените води. Една традиция на повече от пет века. Интервю със Стоян Ставру, доктор по семейно и гражданско право.
• Пътуване с деца: Исторически маршрути в София за деца.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Карибска музика от крайбрежието на Южна Америка – Суринам и Френска Гвиана. В компанията на: Евалд Кролис, „Аптийт“, „Накс Касеко Локо“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радостина Кънева, ансамбъл „Тракия“, Илия Луков и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Лястовичките“, автор: дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Как (не) живеем в точно този ден: работещите без помощта на детските градини габровски родители, представителят на шоу бизнеса – менталистът и илюзионист Диян Костадинов, за едно провалено събитие.
• Здравето: Световен ден за борба с бъбречните заболявания.
• Да си представим, че в Царево е 24 март – разговор с представители на екологични организации и с местната власт за най-важния документ за бъдещото развитие на община Царево – общия устройствен план. Защо са важни датите 16 и 23 март и, ако обществото ги пропусне, възможно ли е Синеморец да се застрои близо 7 пъти повече, а Резово да се окаже собственик (по документи) на километри пясъчни плажове.
• Семейните подходи в социалната работа или отново по темата „ще вземат ли социалните децата ни“. Разговор със социалния работник Галина Бисет.
• Човекът: Ноевият ковчег за книги на преподавателя по старогръцка литератута Николай Гочев.
• Успяха ли хората на възраст между 15 и 64 години, които искат да се трудят, но са обезкуражени, да повярват, че само от тяхната активност зависи успехът от търсенето на работа след информационните срещи и практическите форуми в страната, организирани чрез кампанията „Пътят на предприемача“? Ще чуем мнението и разказани истории от лектори от автора на инициативата „Консендо България“.
• Защо избра завръщането в България след живота си в Дъблин Костадин Пашев – създател на компания за дигитален маркетинг – още един успял млад българин?
• Историята на едно иновативно училище в България или: защо училището в Казанлък избра сугестопедичния метод на обучение като възможен и успешен за своите деца?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Developing story за джаз трио и симфоничен оркестър, издаден през 2017 г. на новозеландския пианист, композитор, оркестратор, диригент и носител на две награди „Грами“ Алън Броудбент.
Изпълнява Лондонския Метрополитен оркестър и джаз трио в състав: Питър Ърскин (барабани), Харви Ес (контрабас) и Алън Броудбент (пиано).

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Равносметка от Берлинале – разговор с Павлина Желева
• Валентин Калинов за „Идеята за проза“ на Джорджо Агамбен
• Борис Минков и Гергина Кръстева представят новия брой на сп. „Страница“
• Нейко Генчев за Ерик Уайнър и „Георгафия на мъдростта“
• „Хоризонти“ – изложба живопис на Дончо Захариев в галерия „Райко Алексиев“

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Училищата по изкуства – състояние и проблеми
Събеседник: зам. министър на културата Елианка Михайлова

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Емблематични женски образи от оперната класика

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• Фракталите: ритъмът на природата
Думата „фрактал“(от латински „начупен“) илюстрира безкрайната красота на материята във възпроизвеждането на голямото в малкото и на частите в една цялостна структура чрез самоподобие. Тази красота на нетривиалното повторение откриваме в различни измерения на флората и фауната, в движението на светкавиците, циклоните и галактиките, в разклоненията на невроните и кръвоносните съдове, в планинския релеф, бреговата морска линия, къде ли още не.  Какво ни завеща бащата на фракталите Беноа Манделброт и как се използват фракталните форми в икономиката, радиоелектрониката, информационните технологии, физикохимията, аеродинамиката?
Разговор с математика проф. д-р Николай Витанов.
• Златното сечение: зоологът доц. Стоян Лазаров, феноменалната паяжина като фрактална структура.
• Вечният двигател: д-р Владимир Божилов с отговор на слушателски въпрос – какво ще се случи ако Земята започне да се върти наобратно.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Фонтаните на площад  Навона.
• Картините на Петер де Хох.
• Картините на чешкия художник Карел Шкрета.
• Кралската златна чаша, която разказва историята на Света Агнес.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Годишните времена в музиката: Пролет

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на странджанските музиканти – певеца Костадин Михайлов и кавалджията Стоян Величков.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
 „Дали е важно да се асфалтират пътищата“ от Джани Родари

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Запис от концерта на Софийската филхармония с диригент Густав Кун и солист Мария Радоева, състоял се на 5 март 2020 г. В програмата: „Везендонк песни“ от Рихард Вагнер и „Така каза Заратустра“ на Рихард Щраус.
• Разговор с Калин Чонев за програмата на фестивала Варна интернешънъл.
• Даниела Димова и Марио Хисен представят акценти от програмата на международния фестивал „Варненско лято“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 29 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Четирите предизвикателства на живота след 35 години - за стереотипите, приказките и митовете в различните култури за живота на жената в периодът след 35-40 години ще говорим с психотерапевта Кремена Станилова
• А сега внимавайте: новия албум на Еминем

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на „Биг Фат бенд“, диригент Гордън Гудуин (албум с две награди Грами) и „Монкестра“ биг бенд – първи албум, втора част.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Така не постъпва никой“ от Рут Рендъл Участват: Илия Добрев, Петя Силянова, Ириней Константинов, Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев, Красимир Обретенов, Димитър Иванов, Веселин Мезеклиев, Емил Манасиев. Режисьор: Илия Атанасов. от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира..

публикувано на 28.03.20 в 08:25

Събота, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Проекта на холандският мулти-инструменталист Лукасен, „Ayreon“ със седми двоен студиен албум „01011001“. Всъщност, това е мащабна рок опера, чийто сюжет е фантазна история за зараждането и гибелта на човечеството, базиран на сюжетите на предходните албуми на групата. Нео-прогресив..

публикувано на 27.03.20 в 19:12

Петък, 27 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Храмовете в различните култури: Нетрадиционни храмове – друвни и съвременни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Сценичните партньорства на баритона Кирил Манолов от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • В японски град галят питомни елени и сърни –..

публикувано на 26.03.20 в 08:50

Четвъртък, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Етерично-маслени култури: Легенди и приказки за розата от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: Sofia Bird Walks – едни нетрадиционни разходки в града. Разговор със Страхил Пеев и Георги Камов..

публикувано на 25.03.20 в 08:45

Сряда, 25 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Улпия Ескус: Величието на Улпия Ескус от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове на: Рики Лий Джонс, Стийв Поркаро, Матей Стоянов, Лукатър, Дейвид Пейч, Джозеф Уилиамс, Джей Грейдън, Дейвид Фостър. Изпълнения на Майкъл Джексън, група „Тото“,..

публикувано на 24.03.20 в 16:31