Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ако в Царево е денят „след“

Сградата на община Царево
Снимка: БНР Бургас

В „Нашият ден“ си представяме, че в Царево е денят след общественото обсъждане на най-важния документ за бъдещото развитие на община Царево – Общия устройствен план.

Срещаме ви с Вера Стаевска, председател на Сдружението за изследователски практики, чиято е и инициативата „Зелени закони“, с Борислав Борисов от фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ (в нея има информация за възможните действия по отношение на ОУП на Царево, както и примерно възражение, което всеки може да изтегли и допълни; групата е отворена и видима за всички, не се изисква членство), с главния архитект на община Царево Даниел Калудов и с още много притежатели на позиции по темата.

Ще разберете как един кмет може едновременно да отсъства от сградата на една община и в същото време да е на среща в нея, както и защо дори опозиционерите в Царево не искат да говорят по темата за предстоящото застрояване.

Ще чуете отговора на две министерства. Министерството на околната среда и водите попитахме:
• За всички защитени зони, които попадат в община Царево, ли е извършена оценката за съвместимост с целите на НАТУРА 2000?
• Предвижда ли проектът ново сериозно застрояване на крайбрежието?
• Решава ли проектът проблемите с пречистването на отпадните води и водоснабдяването на курортните зони?

А към Министерството на регионалното развитие и благоустройството се обърнахме със следните въпроси:
• Бил ли осигурен законово регламентираният достъп до проекта за ОУП?
• Били ли са налице всички документи, включително в графичната им част?
• Осигурено ли е техническо лице, което да разяснява съдържанието на проекта?
• Постъпили ли са в МРРБ сигнали от граждани, които не са успели да се запознаят с проекта?

Ще търсим отговор и на най-важния въпрос – възможно ли е Синеморец да се застрои близо 7 пъти повече, а Резово да се окаже собственик (по документи) на километри пясъчни плажове.
Повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15