Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно иновативно училище в Копривщица

Училище "Любен Каравелов" - Копривщица
Снимка: Фейсбук страница на училището

Историята на едно иновативно училище в България или защо училището "Любен Каравелов " в Копривщица избра сугестопедичния метод на обучение като възможен и успешен за своите деца? Сугестопедичният метод се използва при чуждоезиковото обучение, компютърно моделиране се изучава още от началния курс, а всички деца се учат да свирят на музикални инструменти. 

Мария Паралеева, преподавател в иновативното училище "Любен Каравелов", обясни: "Аз съм начален учител и при нас сугестопедията навлезе в ограмотяването в 1-ви клас – това е една от иновациите, също и английски език в начален етап. 

За ограмотяването

В начален етап за мен това е най-важното – да могат децата бързо да се научат да четат. Методът сугестопедия дава точно това. Граматиката се усвоява с много по-бързи темпове, по-голям е обемът на материала, който децата могат да поемат, и най-важното – 

Децата не се изморяват така бързо, както при аналитико-синтетичния метод.

Всеки учител, който полага усилия да обучи децата и ги обича, намира своя начин. Ние в нашето училище намерихме сугестопедията. Това е български метод на проф. Георги Лозанов и проф. Евелина Гатева. При този метод има няколко закона и първият е любов – любов към професията, любов към децата. Да си дадем свободата, ние, учителите – да развием материала по интересен начин. Идеята на сугестопедията е да се синхронизират нещата с желанието на другите. Учителят обикновено казва "Искам да направите това", вместо "Бихте ли искали да направите това". Защото ако на всяко дете според темпото му се даде време, то би разкрило своите резерви."

С любов и желание се постига всичко, категорична е Мария Паралеева.

Настоящият кмет на Копривщица Бойка Дюлгерова и предишен директор на иновативното училище "Любен Каравелов" е човекът – първоначален двигател на нещата в училището. Тя разказа за "Нашият ден" историята на училището, за това как ѝ е дошла идеята да използва метода сугестопедия, и за надгражданията:

"Всички ми казваха преди 10 години, че това в Копривщица не може да се случи, но се случи. Аз вярвам, че винаги когато човек работи, когато вярва в нещо, когато духът го иска, винаги се случва."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40