Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едно иновативно училище в Копривщица

Училище "Любен Каравелов" - Копривщица
Снимка: Фейсбук страница на училището

Историята на едно иновативно училище в България или защо училището "Любен Каравелов " в Копривщица избра сугестопедичния метод на обучение като възможен и успешен за своите деца? Сугестопедичният метод се използва при чуждоезиковото обучение, компютърно моделиране се изучава още от началния курс, а всички деца се учат да свирят на музикални инструменти. 

Мария Паралеева, преподавател в иновативното училище "Любен Каравелов", обясни: "Аз съм начален учител и при нас сугестопедията навлезе в ограмотяването в 1-ви клас – това е една от иновациите, също и английски език в начален етап. 

За ограмотяването

В начален етап за мен това е най-важното – да могат децата бързо да се научат да четат. Методът сугестопедия дава точно това. Граматиката се усвоява с много по-бързи темпове, по-голям е обемът на материала, който децата могат да поемат, и най-важното – 

Децата не се изморяват така бързо, както при аналитико-синтетичния метод.

Всеки учител, който полага усилия да обучи децата и ги обича, намира своя начин. Ние в нашето училище намерихме сугестопедията. Това е български метод на проф. Георги Лозанов и проф. Евелина Гатева. При този метод има няколко закона и първият е любов – любов към професията, любов към децата. Да си дадем свободата, ние, учителите – да развием материала по интересен начин. Идеята на сугестопедията е да се синхронизират нещата с желанието на другите. Учителят обикновено казва "Искам да направите това", вместо "Бихте ли искали да направите това". Защото ако на всяко дете според темпото му се даде време, то би разкрило своите резерви."

С любов и желание се постига всичко, категорична е Мария Паралеева.

Настоящият кмет на Копривщица Бойка Дюлгерова и предишен директор на иновативното училище "Любен Каравелов" е човекът – първоначален двигател на нещата в училището. Тя разказа за "Нашият ден" историята на училището, за това как ѝ е дошла идеята да използва метода сугестопедия, и за надгражданията:

"Всички ми казваха преди 10 години, че това в Копривщица не може да се случи, но се случи. Аз вярвам, че винаги когато човек работи, когато вярва в нещо, когато духът го иска, винаги се случва."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН. В България 98% от хората със HIV/СПИН са включени на терапия. Тази година денят е под наслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".  Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото..

публикувано на 01.12.20 в 10:59

Във всеки момент българският туризъм би могъл да работи на пълни обороти

Какво се случва с резервациите на студентите за 8 декември? Ще фалират ли туроператорските фирми и хотели? Какво е състоянието на Сектор туризъм по време на пандемия? Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, заяви преди дни в интервю за "Неделя 150", че..

публикувано на 01.12.20 в 09:56

Каква ще е съдбата на Централната баня в София

Три проекта представиха концепциите си, представящи и бизнесплан, и модел за развитие на Централната баня, на три избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.  Кое свързва представените проекти и къде са разликите – разговор с арх. Даяна Николова от "Софияплан". " И трите екипа..

публикувано на 30.11.20 в 13:55
Леда Аврамова

От учителя с любов

В българското общество хем битува мнение, че образованието е нещо важно, хем витае една представа, че учители стават само хора, които не умеят друго. За щастие, тази нагласа се променя, а я променят хора като днешната гостенка на рубриката "Главен герой" – Леда Аврамова. Аврамова загърбва успешната си кариера в областта на комуникациите и връзките с..

публикувано на 30.11.20 в 11:50

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници . И когато..

обновено на 30.11.20 в 10:19