Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едно иновативно училище в Копривщица

Училище "Любен Каравелов" - Копривщица
Снимка: Фейсбук страница на училището

Историята на едно иновативно училище в България или защо училището "Любен Каравелов " в Копривщица избра сугестопедичния метод на обучение като възможен и успешен за своите деца? Сугестопедичният метод се използва при чуждоезиковото обучение, компютърно моделиране се изучава още от началния курс, а всички деца се учат да свирят на музикални инструменти. 

Мария Паралеева, преподавател в иновативното училище "Любен Каравелов", обясни: "Аз съм начален учител и при нас сугестопедията навлезе в ограмотяването в 1-ви клас – това е една от иновациите, също и английски език в начален етап. 

За ограмотяването

В начален етап за мен това е най-важното – да могат децата бързо да се научат да четат. Методът сугестопедия дава точно това. Граматиката се усвоява с много по-бързи темпове, по-голям е обемът на материала, който децата могат да поемат, и най-важното – 

Децата не се изморяват така бързо, както при аналитико-синтетичния метод.

Всеки учител, който полага усилия да обучи децата и ги обича, намира своя начин. Ние в нашето училище намерихме сугестопедията. Това е български метод на проф. Георги Лозанов и проф. Евелина Гатева. При този метод има няколко закона и първият е любов – любов към професията, любов към децата. Да си дадем свободата, ние, учителите – да развием материала по интересен начин. Идеята на сугестопедията е да се синхронизират нещата с желанието на другите. Учителят обикновено казва "Искам да направите това", вместо "Бихте ли искали да направите това". Защото ако на всяко дете според темпото му се даде време, то би разкрило своите резерви."

С любов и желание се постига всичко, категорична е Мария Паралеева.

Настоящият кмет на Копривщица Бойка Дюлгерова и предишен директор на иновативното училище "Любен Каравелов" е човекът – първоначален двигател на нещата в училището. Тя разказа за "Нашият ден" историята на училището, за това как ѝ е дошла идеята да използва метода сугестопедия, и за надгражданията:

"Всички ми казваха преди 10 години, че това в Копривщица не може да се случи, но се случи. Аз вярвам, че винаги когато човек работи, когато вярва в нещо, когато духът го иска, винаги се случва."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Така се получава, че културата трябва да търси задни дворове

Театрите и изпълнителските изкуства бяха тежко засегнати от извънредното положение. В студиото на "Нашият ден" актьорът, режисьор, ръководител на театрална школа Бранимир Митов разказва за опитите си да изнесе в Благоевград сцена на открито. Оказва се, че по общински разпоредби, отнасящи се до открити търговски площи, трябва да се заплатят по 3,60 лв...

публикувано на 27.05.20 в 13:20

Юношите у нас – на първите места по пиене и пушене

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", публикуван днес от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съобщиха от Представителството на СЗО за България. В доклада са събрани данни..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Най-доброто лекарство за душата е да се радва, да се смее и да обича

Ние сме пред един коварен, непредвидим враг и той още не си е тръгнал . Мерките малко отслабнаха, но бдителността ни не трябва да спада в никакъв случай. Това каза  писателят ревматолог проф. Златимир Коларов в рубриката "За здравето" на "Семейно радио" за битката с  Covid-19 и се пошегува, че той самият е полукарантиниран. "Много малко болни..

публикувано на 27.05.20 в 09:07

А сега накъде? Как ще изпратим випуск 2020

Ще бъде ли изпратен достойно Випуск 2020? Всяка година в края на май дванайсетокласниците се прощават с училище. Ритуалът, който ознаменува навлизането им в зрелостта, е важен както за тях, учителите, съучениците и близките им, по някакъв начин и за всички ни като общество.  Дали защото ни кара да си спомним собствената си младост, или защото днешните..

публикувано на 26.05.20 в 15:01

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15