Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба съвременна живопис на "Шипка" 6

4
Снимка: sbhart.com

В обновената, изключително просторна зала в галерията на СБХ на "Шипка" 6 се представя един дълго подготвян проект „Минимализъм BG“. След Пловдив и Велико Търново, откъдето започна неговият път, сега софийската публика ще види една представителна селекция на най-значимите съвременни артисти, които работят в тази насока. 

Мащабният проект-изложба се фокусира върху значим сегмент от широката панорама на новата българска живопис. Това са усилия и открития на десетки художници, изявяващи се на територията на крайното абстрахиране, на радикално освобождаване от всяка описателност и предметност на образа. И както казва професор Станислав Памукчиев, който откри изложбата, във въвеждането за идеята – що е Минимализъм – „това е изкуство, което носи като висока мярка чистотата на естетическата цел, положена в абсолюта на минималния израз. Максимата „Колкото по-малко, толкова повече“ следва вродения ни импулс към простота, вглъбеност и истина“. Ако се направи сравнение с класическия американски минимализъм, който извежда формулата „Виждаш само това, което виждаш“, то за „Минимализъм BG“ може да се каже: „Виждаш повече от това, което виждаш“.

Имената на участниците в изложбата респектират, защото това са най-значимите, съставящи облика на нашето съвременно изкуство днес, за съжаление някои от които вече не са между нас. Иначе виждаме творби на Атанас Парушев, Валери Чакалов, Димитър Чолаков, Милко Павлов (живее и работи в Германия), Сливен Блажев, Симеон Стоилов, и още много артисти до цифрата 40.

Експозицията може да бъде видяна до 2 април. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и..

публикувано на 14.06.21 в 12:45
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и..

публикувано на 14.06.21 в 11:55
Спас Киричев

Спас Киричев: Скулптурата винаги е била моя мечта

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство. Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него? Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика. Роден е 1959 г. в Пазарджик. 1988..

публикувано на 14.06.21 в 10:38
Николай Пеев

Писателят Николай Пеев изпраща „Седем писатели в Космоса“

В предишните книги на пловдивския писател Николай Пеев – фантастиката „Денят на Инвикта“ и трилърът „Интервюто“, писателят отправя един съвременен поглед към бъдещето чрез сюжетите си. В новата си книга той залага препратки и към предишните две. Космосът отново е централна тема и в предишните книги на автора, но в сюжета на „7 писатели в Космоса“..

публикувано на 14.06.21 в 08:33