Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три великолепни българки в „Неделен следобед“

За 8 март Европейският съюз за телевизия и радио предложи тема „Жената в музиката“. Ние в програмата решихме да разширим времетраенето на проекта и в различни предавания през март да ви срещаме с българските музикантки. Това правим в „Звукови хроники“, където във вторник гостуват млади български диригентки, а в петък джаз певици. Всеки вторник в „Между барока и рока“ акцентът също е поставен върху известни изпълнителки и композиторки.

Добринка ТабаковаДнес ние добавяме още имена и ще ви представим три известни българки. Това са композиторката Добринка Табакова, чийто втори самостоятелен диск беше избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от екипа на престижното британско списание „Грамофон“, а специализираното издание „Хор и орган“ направи обширна статия за нея.

Ето и избраната музика:
• Сюита в старинен стил, изпълнена от Максим Рисанов – виола и диригент; Вайва Ейдукайте-Сторастине (чембало) и Литовски камерен оркестър;
• „Замръзнала река тече“ в изпълнение на Роман Минтс (цигулка), Раймондас Свиакевичус (акордеон), Донатас Багурскас (контрабас);
• „Орфеева комета“ в изпълнение на СО на БНР с диригент Марк Кадин.
• Симфонична поема „Тракия“ в изпълнение на СО на БНР с диригент Росен Гергов.

В звуковия файл чуйте какво сподели Добринка Табакова.

Ще ни гостува и проф. д-р Борислава Танева – професор в Музикалната академия, преподавател по пиано с много майсторски класове, заместник-ректор на академията с ресор международна и художественотворческа дейност, концертиращ пианист с много самостоятелни концерти и често канена за солист на различни състави у нас и в чужбина, композитор, чието най-ново произведение, поръчано от СФ, трябваше да се изпълни на 8 март и което, надявам се, все пак да прозвучи в по-късен концерт. Отпреди година тя е и артистичен директор на Моцартовия фестивал в Правец. 

В предаването ще прозвучат:
• „Дали е сън“ цикъл песни за сопран, пиано и виолончело в изпълнение на Теодора Несторова, Маргарита Илиева и Теодора Атанасова. Песните са „Очарована“ по тест на Доба Габе, „Ти искаше“ по текст на Елисавета Багряна и „Привечер“ по текст на Блага Димитрова;
• „Пет кратки пиеси“ от Артур Лорие в изпълнение на Борислава Танева.

Чуйте разговора с Борислава Танева.

Третият ни гост е диригентката Деляна Лазарова, която съвсем скоро спечели Международния конкурс за диригенти Siemens Hallé 2020. След този конкурс тя ще бъде помощник диригент в продължение на две години на Марк Елдър, главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри в Манчестър. Тя ще бъде и титуляр диригент на Младежкия оркестър Hallé. На 16 март Деляна Лазарова ще се яви на първия конкурс за диригентки „La Maestra“ в Париж, който засега не е отменен.

Под диригентството на Деляна Лазарова ще прозвучат:
• Симфония №5 от Чайковски – 1 част в изпълнение на СО на Аспен;
• Симфония №2 от Сибелиус – 2 част  свири фестивалния оркестър на Аспен;
• Увертюра „Ромео и Жулиета“ на Чайковски изпълнена от Филхармоничен оркестър на Храдец. Кралове представя.

В звуковия файл чуйте какво разказа Деляна Лазарова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15