Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неделя, 22 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Пепел и диамант“ от Йежи Анджейевски

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на квартет „Юдит“, Стефка Съботинова, Илия Ганев, Янка Танева и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Биологично земеделие и пчеларство в Пловдивска област. Документални разкази за огромния труд и обичта на стопаните към занятията им.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
В неделя Кръстопоклонна за смисъла и значението на Христовия Кръст разговор с проф. Иван Желев.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското.БНР: приказно пролетно пътешествие в Страната без вятър. Новото в детския сайт и предложения за онлайн-приключения.
• Разговор със слушателите – как приемаме принудителната изолация, дистанцирането от близки и приятели и какви идеи за прекарването на времето в къщи имат.
• На празника на Велико Търново – историка Катя Митова ще разкаже защо е точно на тази дата и как е бил отбелязван някога.
• Доцент д-р по молекулярна биология към БАН Милена Георгиева – за това как можем да помогнем на имунната защита на организма през пролетта и в условията на епидемия.
• Създателят на фондация „Тротоара“ и младежкия център „T.R.A.P“ Деян Янков – за идеите и целите на фондацията.
• Музиката в мен: музикален експеримент със слушателите на „Семейно радио“.
• Семейна библиотека: „География на мъдростта“ на Ерик Уайнър.
• География на сетивата: пътуване по Дунава и из Северозападна България – с Мариана Гомилева от сайта Severozapazena.bg, автор на документалния филм „С колело и вино“, Весела Николаева и Гаврил Гаврилов, автори на книгата „От Балкана до Дунава“.
• Предложения за онлайн-изложби и спектакли.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Пъстър концерт от изпълненията на оркестър 100 каба гайди, „Вай дудулей квартет“, Георги Германов, Анастасия Костова, НУФИ „Филип Кутев“, Лазар Налбантов, Валери Димчев и Антон Апостолов и много други.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Фрагменти от документалния запис на концерта „21 години мимолетност“ на Биг бенда на БНР, дирижиран от Антони Дончев, състоял се на 17 февруари 2015 г. в Първо студио на БНР.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика – Вицомания

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Бетовен и Вагнер ще звучат в Неделния следобед на 22 март.
Фрагменти от концерт, състоял се на 30 януари в Бриджуотър Хол – Манчестър, с който съставите на Хале и техният главен художествен ръководител – сър Марк Елдър, започнаха специален Бетовенов цикъл по повод 250-годишнината от рождението на композитора. Концертът е обединил цялата музикална общност на град Манчестър, а в програмата са включени три малко известни хорови Бетовенови творби, величествената Девета симфония и увертюрата Леонора № 3.
• Кореспонденция на Милен Венков от Белгия за едно от последните музикални събития в Брюксел – изпълнение на „Фиделио“ в BOZAR.
Звездата на вечерта е била шведката Нина Стемме, която ще представим не като Леонора от „Фиделио“, а като Кундри от „Парсифал. Ще предложим фрагмент от спектакъл на последния Вагнеров шедьовър от Мюнхенския оперен фестивал с участието на Нина Стемме, Йонас Кауфман, хора и оркестъра на Баварската държавна опера под палката на Кирил Петренко.
• В рубриката „Брендел свири Бетовен“: Концерт за пиано и оркестър № 5 в Ми бемол мажор „Императорски“ – запис на Алфред Брендел, Лондонската филхармония и диригента Бернард Хайтинк.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Прекрасната от Амхърст“ от Уилям Люс

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни, стихове на: Боб Сийгър, Майкъл Франкс, Петя Дубарова, Миряна Башева…
Изпълнения на: „Пентангъл“, Лорета Годжи, „Колдплей“, „Ахат“, Братя Аргирови, Стефан Димитров, „Домино“, Би Джей Томас, „Щурците“.

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• В японски град галят питомни елени и сърни – Златимир Йочев
• истории на старите софийски къщи – Искра Ценкова
• Браила, където е създадена БАН – Светослав Марков
• паметник на Обама с къси панталонки в бившото му училище в Джакарта – Маги Гигова

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко
Разказвач: Михаил Вешим

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
В обичайната ни среща на маса в края на месеца ще поразмишляваме за оцеляването и въздържанието, за пътешествията и храната, за празниците и празнуването. Ще ви заведем също в близки и далечни страни, за ви запознаем с техния опит, в ефира на едно модерно предаване и в делника на един водач на МПС и на един пътен полицай.
Срещата ви с този асортимент ще бъде съпроводена с усмивка, а тя не може да е менте!
Автори – Момо Капор, Ярослев Хашек и др.
Артисти – Мая Бабурска, Веселин Мезеклиев и др.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Непознатият Йохан Себастиан Бах.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • Колко струва 15 септември на родителите? Колко струва един ученик у нас и достъпно ли е българското образование? Говорят родителят Кристина Домозетова, гост от асоциация "Родители" и експертът..

публикувано на 29.09.22 в 09:12

Четвъртък, 29 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов За куклите и за хората … От векове куклите са спътници на хората. Играят различни роли не само в театъра, но и в живота. Те са и най-добрите другари и..

публикувано на 28.09.22 в 08:35

Сряда, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специално издание, посветено на театралния режисьор Леон Даниел – може би най-голямата фигура в българската режисура през втората половина на XX..

публикувано на 27.09.22 в 16:41

Вторник, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Чедомир Илич и "нишвата джаз сцена от Ниш" – представяне на албума "Проба/грешка" на квартета Jayus Jazz и по-широк разговор за физиономията на джаза по нашите..

публикувано на 26.09.22 в 11:23

Понеделник, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Весела Николаева – дългогодишен журналист в печатни медии, PR и защитник на различни обществени каузи. Дългогодишен сътрудник на сайта..

публикувано на 25.09.22 в 09:19