Изгрев

неделя, от 6.00 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Елена Кортел, Елина Величкова

Публикации

Елена Кортел

Вестник „Земеделска техника” награди Елена Кортел за принос в механизацията на земеделието у нас

Вестник „Земеделска техника” обединява 120-годишни усилия в процеса на единение на образование, наука и земеделска практика за ефективно земеделие в България. Вестникът е приемник на първите земеделски издания. Данни от брой № 24 на вестника за 2019 г...

публикувано на 09.12.19 в 16:24
Автоматизираната система за поливане и наторяване на разсада

Първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад на иглолистни и широколистни дървета

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и тази година отбеляза седмицата на гората с множество прояви на различни места в страната. При всяко поредно честване на седмицата на гората първото нещо, за което си мислим, е дали е спазена традицията да се..

публикувано на 24.04.19 в 09:15

Списание „Гора“ награди Елена Кортел от програма „Христо Ботев“ за приноса ѝ в развитието на горската периодика

През 2019 година се навършиха 120 години от появата на първите печатни издания, посветени на горската тематика в България. До 1899 година те наброяват над 240 заглавия. През септември 1899 година периодичният печат у нас се обогатява с още две..

публикувано на 13.04.19 в 09:05

Първи фермерски пазар на международно изложение в Интерекспо център

За първи път през 2018 г. на международното изложение Месомания, БУЛПЕК, Светът на млякото, Салон на виното, Интерфуд & дринк и СИХРЕ – изложението за храни, напитки, оборудване за преработвателната индустрия, за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА..

публикувано на 04.12.18 в 10:00

Честит рожден ден на Елена Кортел

„Зад мен стои цяла България“ обича да казва Елена Кортел, авторка и водещ на предаването „Изгрев“ по програма „Христо Ботев“. Тази визитка далеч не изчерпва професионалните занимания на Елена, но дава представа за обхвата на работата й. През годините тя..

публикувано на 23.10.18 в 12:30
Добри Хубенов в двора на къщата за гости в село Горно Брястово, Хасковска област.

Сбъднат сън

Семейството на Добри и Марияна Хубенови живее своя сбъднат сън заедно с дъщерите си Габриела и Християна. В село Горно Брястово, в района на Хасковските минерални бани те са изградили чудна къща за гости, която има с какво да изненада и малки, и големи, с..

публикувано на 19.04.18 в 09:55
Животновъдът Али Местанов от община Антоново, който отглежда с помощта на сина си осемдесет дойни крави и обработва хиляда и двеста декара земя

Животновъди от сърце

Али Местанов от община Антоново, роден в този край, е останал там заедно със семейството си и с малкото си животновъдно стопанство. Малко, но с големи грижи - да си животновъд, при това в малко селище, в днешно време е изключително трудно. И, ако си кажете:..

публикувано на 29.01.18 в 15:20
В стогодишната бакърджийница на улица „Житна чаршия“.

Златни ръце, златно сърце!

Сто години в бащината бакърджийница на майстор Добрин Николов от Самоков звънчето на вратата посреща и изпраща сръчните стопани и купувачите на домашни изделия и суверини, изковани от мед. Не мога да откъсна очите си от топлото сияние на саханите, тавите и..

публикувано на 28.12.17 в 09:00
Димо Йорданов от Варна – пчелар номер едно за 2017 г.

Пчелар номер едно за 2017 година

Димо Йорданов от Варна е пчелар номер едно за тази година, избран от вестник „Пчела и кошер“. Пчелинът му е в община Суворово. Без много да афишира пчеларското си потекло, дори пред семейството си, той упорито и с много желание продължава да следва пътя на..

публикувано на 20.12.17 в 09:10
Професор Светла Русева сред учените от института „Никола Пушкаров“, придобили академичните звания професор и доцент за последната година.

Грижата за земята започва от почвата

Цивилизацията се развива и загива заедно с почвите си! – тази мисъл на професор Юстус фон Либих, основател на теорията за минералното хранене на растенията, би трябвало да ни държи нащрек за опазването на едно от основните богатства на Земята. От общата..

публикувано на 14.12.17 в 08:55