Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова

Публикации

Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Димитровградски лешници

Може би е по-право да кажа "каснаковски лешници", но село Каснаково е изключително близо до Димитровград, а и в крайна сметка името на този текст не е от чак такова значение. Лешниците са важни. Христо Георгиев от Димитровград създава своята..

публикувано на 04.12.22 в 10:35
Татяна Слепцова – Тита

Кожата, в която живея

Заглавието на този текст почти на шега дублира заглавието на филма на Педро Алмодовар ог 2011 г. с участието на Антонио Бандерас. Започвам този текст така, защото по-надолу става дума и за кожа, и за кино. Татяна Слепцова – Тита е художничка, майка, и..

публикувано на 01.12.22 в 15:10
братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години..

публикувано на 28.11.22 в 15:15

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с...

публикувано на 26.11.22 в 15:15

Ябълките на Одринка

Вече повече от десет години Одринка Дукатинова от гр. Батановци отглежда ябълкова градина – начинание, което за суровия климат в Пернишко и честите пролетни слани е равносилно на подвиг. Тя прави това от 28-годишна възраст върху площ от 40 декара и в..

публикувано на 24.11.22 в 17:35

Козефермата край границата

Разбира се, заглавието на този текст е препратка към "Чифликът край границата“ на Йовков, но няма нищо общо между героите на романа и семейството Иванка Тодорова и Никола Василев, чиято козеферма е почти на границата с Румъния, на няколко километра от..

публикувано на 23.11.22 в 13:35

Фермата на заклетите животновъди

Фермата на заклетите животновъди се намира край град Аксаково, Варненско, на място, където в миналото е имало бадемова горичка. Нейните собственици, силно свързани със земята и животновъдството, са Петьо Петров и Иван Борисов. Фермата е създадена трудно,..

публикувано на 21.11.22 в 13:15

Гъби в Поликраище

Антония и Ивайло Койчеви от великотърновското село Поликраище отглеждат култивирани гъби от много години, създавайки с малки стъпки своя технология.  Отнема време и усилия семейството да се реши и на следващата стъпка – разработването на рецепти за..

публикувано на 07.11.22 в 16:15