Изгрев

неделя, от 6.05 до 7.00 часа

Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.

Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова

Публикации

София Цилева и Тони Соколов

В търсене на хляба

София Цилева и Тони Соколов обожават хляба и това си личи дори в кратък разговор.  Те пекат хляб в почти новородената си пекарна в софийския квартал Княжево. Софи и Тони решават да избягат от центъра на града и да дадат на съкварталците си вкуса, който..

публикувано на 09.02.24 в 17:20
Мариян Аданов

Полетът на зърното

Мариян Аданов е авиоинженер и дълги години живее и работи извън България заедно със съпругата си Таня и децата си, родени в Сингапур. Днес семейството живее в Ирландия и в България, защото професиите и работата и на двамата съпрузи позволява да работят..

публикувано на 05.02.24 в 15:35

Зеленчуци в Зелениград

Село Зелениград е разположено по южните склонове на Руй планина, а от тези склонове се открива изключителна гледка към Знеполската котловина. Екатерина и Слав Николови живеят в Зелениград от осем години, а третото им дете е родено, когато вече официално..

публикувано на 29.01.24 в 17:00

Палитрата на природата

Николет Иванова живее заедно със съпруга и децата си в махала Бистрица на кюстендилското село Раненци и изучава тайните на природната палитра в плевнята край къщата си. Тя багри тъкани с естествени материали, използвайки няколко различни техники. Знанието..

публикувано на 24.01.24 в 17:45
Блажка Димитрова

Предприемачеството отблизо

Блажка Димитрова влиза в класната стая на 21 години и това променя както нейния живот, така и живота на учениците ѝ. Те заедно, стъпка по стъпка, включително боядисвайки сами, създават малка кухня, в която да работят младежи в неравностойно положение...

публикувано на 22.01.24 в 17:05
Кейси и Ангел Ангелови

Череши и трюфели

На пръв поглед е трудно да съчетаем черешите и трюфелите, но след разговор с Кейси Ангелова, родена в Бруклин, Ню Йорк, а днес живееща в Кюстендилско, разбираме колко много всъщност си подхождат те. Кейси и съпругът ѝ Ангел живеят в България от дълги..

публикувано на 18.01.24 в 18:00

Букети от мед

Красен Топалов, Юлиян Петров и Даниел Делчунков са почти в началото на общото си приключение в производството и дистрибуцията на мед и пчелни продукти, събирани само и единствено от българска медоносна пчела.  Фабриката на съдружниците се намира в град..

публикувано на 16.01.24 в 17:00

Тънкостите на ферментацията

Всичко ли можем да ферментираме бе един от първите ми въпроси към Антон Васев – готвач, художник и производител на ферментирали храни.  Дългият му опит в професионалната кухня дава на Антон знания и смелост да се впусне в приключението, наречено..

публикувано на 15.01.24 в 16:00

Заешки истории

Зърна ли бял заек, винаги се сещам за "Алиса в страната на чудесата" и несъзнателно търся да зърна и Лудия шапкар. Шапкар обаче в историята на Николай Симеонов и Николай Симеонов няма. Те са баща и син, а синът от съвсем скоро работи заедно с баща си...

публикувано на 10.01.24 в 17:25

Здрав дух в здрав хляб

Иван Граховски стъпва на пътя на хляба преди достатъчно много години, за да е повече от сигурен, че този път е ценен, смислен и му носи израстване, във всички аспекти на израстването.  Хлябът с квас е жив процес, Иван не пропусна да го спомене и при..

публикувано на 18.12.23 в 17:05