Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова българска музика по време на карантина

Васил Хаджигрудев дирижира въображаемия „Хаджиоркестър“ в Първо студио на БНР.
Снимка: личен архив

Предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ започва седмицата с включване в инициативата за повече българска музика в радиоефира – кауза, зад която си струва да застанем, особено във времена на карантина и изолация, когато едни от най-потърпевшите у нас са независимите музиканти. От 21.30 до 23.00 ч. тази вечер (23 март) ви предлагаме поредица от срещи с нови български автори и произведения в областта на авангардния метъл, фрий джаза, дрийм попа, новата градска музика, ембиънт и нойз-жанровете и съвременната инструментална музика с фолклорни мотиви. С музикантите Никола Николов (ТДК), Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), Иван Шентов (Feedbacker), Калоян Иванов (TFSL, Portable Elephant, Слонът на принцесата), Васил Хаджигрудев (Space Trio, Хаджиоркестър) и Петър Делчев (Кайно Йесно Слонце, Исихия, Ambient Folklore) дистанционно, посредством ефикасна, добре планирана и безотказна система за извънстудиен звукозапис и/или пряко от домашното студио на всеки от тях разговаря Цветан Цветанов.

Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стоимен Стоянов (Nockern) пък представят премиерно в предаването свои неиздадени все още произведения, озаглавени съответно „Eyepiece“ и „Dark Water“. С всички тези автори си говорим, разбира се, и за сложната ситуация на музикантите при обявено извънредно положение – за това може ли да се практикува в наши дни фрий джаз или символно дирижиране без пряк контакт, но и за предимствата на усамотяването в процеса на създаване на ново творчество.

Ще се включи и Теодосий Спасов – също по темата, но и с музикално произведение, записвано на Антарктида, единствения засега континент, незасегнат от коронавируса. Министерството на Зимата предупреждава: в това предаване ще чуете много и качествена нова българска музика, слава Богу – на светлинни години в ценностно отношение от песните, в които се пее за „очи/коси“ и за „сега/в нощта“, които през последния четвърт век агресивно се опитват да окупират понятието. А ако не по-рано, то поне през август, надяваме се, най-после ще се съмне (ако перифразираме встъпителната за предаването песен на Rosenquarzexpress)…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05