Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн рожден ден на Дома на хумора и сатирата

За първи път в 48-годишната си история Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва рождения си ден онлайн. Международният ден на хумора и шегата ще бъде посрещнат при затворени врати, но със специална програма от селектирани първоаприлски шеги. Подарък за публиката ще е и виртуалната изложба „Дизайн с усмивка“ на студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Времето на извънредни мерки ни призовава да бъдем смирени и дисциплинирани. Да останем по домовете си и да се надяваме, че коронавирусът все някога ще се умори да вилнее. А тогава, тогава ще празнуваме физически заедно с нови изложби, с цветни детски ателиета, представяния на нашумели книги и филмови прожекции”, споделят от екипа в деня на празника.

Онлайн програмата за 1 април включва селекция с най-добрите публикации от фейсбук групата на музея, шеги през целия ден и студентската изложба „Дизайн с усмивка“.

Маргарита Доровска, директор на музея, разказа за достъпните онлайн експозиции на музея и за най-популярните шеги за коронавируса в новия интернет фолклор.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Живи статуи на крайбрежната алея в Русе

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата. „Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането..

публикувано на 24.06.21 в 15:37
Мирон Иванов

Мирон Иванов – сериозният работник на хумора

Всяка четвърта неделя в "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" звучи рубриката "Усмивки от старите радиоленти". В поредното ѝ издание отново можете да чуете един от популярните радиогласове, съхранен в старите ленти на "Хумор и сатира", Радиотеатъра и в Златния фонд на БНР, и да се спомните за писателя и драматурга, белязал с..

публикувано на 24.06.21 в 15:25

КЕНТ и техните "Остриета", които поставят началото на фризьорството в България

15 септември 2017 година. Следобед. Руско Русев се разхожда в района на Докторската градина в София. Един стар бръснар привлича вниманието му.  Начинът, по който работи, казва на клиента „Искам да те спечеля, искам и да те запазя!“. Вече увлечен от страстта, с която възрастният мъж подстригва, Руско влиза в бръснарницата, с идеята да разбере повече...

публикувано на 24.06.21 в 09:05
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58