Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво четат писателите днес

БНР Новини

Британският "Гардиън" пита водещи съвременни писатели какво четат в момента, когато всички сме тревожни и затворени по домовете си. Кои са четивата, повдигащи духа според пишещите?

Елиф Шафак, автор на "Любов", "Копелето на Истанбул", "Трите дъщери на Ева" и др. 

"В тези дни открих, че чета повече от всякога биографии и автобиографии. I’m Your Man: The Life of Leonard Cohen от журналистката Силви Симънс е превъзходна и я препоръчвам горещо в тези странни, неспокойни дни. Докато четете, чувате някъде на заден план музиката. Топла, истинска, наситена и ободряваща, без да се старае да е такава.

Има толкова много в тази книга: любов, разбира се, но и трагизъм. Много талант, но и борбата на един интроверт. Има хумор, хуманизъм, тъга, меланхолия, самота. Красотата на музиката на Коен, но и лириката му, сложността на характера му.

Винаги съм обичала музиката му, но има един магичен момент, който винаги ще помня – един концерт в Истанбул малко преди смъртта му. Беше прекрасна вечер със звездно небе. В моето съзнание Коен винаги ще пее на сцената в Истанбул, облечен в неизменния си костюм и тъгата си, винаги ще помня странната смесица от пакостливост и срамежливост, както и "галантната скромност, с която подхожда към големите теми."

Казуо Ишигуро, автор на "Остатъците от деня", Никога не ме напускай" и др.

The Fortnight in September от Ар Си Шериф – най-повдигащата духа, жизнеутвърждаваща книга, за която мога да се сетя в момента. Издаден през 1931 г., това е деликатен разказ за обикновено семейство от ниската средна класа от Южен Лондон, което се готви, отива и се наслаждава на почивката си в малко градче в Съсекс. 

На едно равнище тотално недраматичен разказ, Шериф магически рекалибрира представите ни за това, кое е и кое не е възхитително и вълнуващо, докато не се потопим напълно в емоциите на семейството. Шериф е автор, който не ни покровителства, нито се опитва да ескалира тези хора отвъд това, което те са. Той ги уважава по точните причини – за инстинктивната им доброта един към друг и към всеки, когото срещат, и за лишения от мнителност начин, по който функционират като щастливо семейство, независимо от личните си несигурности и фрустрации. Най-доброто в жанра Английска ваканция край морето и достойнството на всекидневния живот – те рядко са били улавяни с такава майсторска деликатност.


Матю Нийл, автор на English Passengers и Rome: A History in Seven Sackings  

Като тийнейджър четях разказите на Артър Конан Дойл и никога не ми омръзваха. Има нещо ободряващо дори само във формата им, винаги започват с апартамента на Шерлок Холмс и доктор Уотсън на "Бейкър стрийт", изпълнен с викторианска увереност и домашен уют.

Портретът на късновикторианския Лондон, който Конан Дойл рисува, е жив и богат колкото ранните описания на Дикенс и Пепис. Историите винаги са с правилната дължина, така че няма нужда да бъдат вадени от глуха линия (дефект на повечето детективска проза днес). Също така са невероятно изобретателни – епигоните на Дойл бледнеят на неговия фон – решението на загадката винаги идва като откритие. Истории, на които да се насладиш като на вкусна закуска.

Итало КалвиноКамила Шамси, автор на Burnt Shadows и Home Fire.

Чистата радост от въображението на "Невидимите градове" на Итало Калвино ме връща десетилетия и десетилетия назад. Така, както Марко Поло разказва омагьосващи приказки на Кубилай Хан за градовете, които познава, а великият владетел слуша омагьосан, без непременно да вярва на всичко, което чува. 

Фактите са без значение, когато историята е толкова пленяваща. Можете да прочете само един етюд – понякога не по-дълъг от пасаж – и да преживявате удоволствието дълго време (точно от това имаме нужда сега, когато сме тревожни и разсеяни за продължително четене). Или да се заровите в четивото и да бъдете пренесени другаде – употребявам тази дума внимателно и съзнателно сега, когато сме затворени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10