Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света,..

публикувано на 03.08.21 в 08:00
Мартиан Табаков, „Звук и форма“, зала „Райко Алексиев“, София

Аура и два стола

Необичайна изложба тече в зала „Райко Алексиев“ до 30 юли. Озаглавена е „Аура“ и според подзаглавието си представя съвременна българска скулптура. Участват петнайсет млади художници, като всеки показва произведението си в рамките само на един ден...

публикувано на 19.07.21 в 12:41
Изложбата „По-истински от реалността“ в галерия „Структура“

Възможни спомени и истински реалности

Изобилието от изложби и всякакви артизяви напоследък прави трудно проследяването им дори само в София. И все още пандемията витае върху тях и нас като публика – слага своя отпечатък и върху съдържанието, и върху възприятието на съвременното изкуство...

публикувано на 12.07.21 в 11:30
Стела Василева, Shifting Colors, сайт-специфик светлинна инсталация, 2021

Интимност и спектакъл на Ларгото

Sofia Art Projects е проект, замислен като ежегодна международна изложба. Инициатива е на фондация „Изкуство – дела и документи“ и е подкрепен от програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата. Първото му издание е „Интимност и спектакъл в..

публикувано на 21.06.21 в 10:10
Александър Шелоу и Калин Серапионов, „Реконструиране на живота“ (куратор Красимир Терзиев), 28 април - 19 юни 2021 г.

Суперпозициите на ИСИ-София

„Суперпозиции“ е тазгодишната международна програма от изложби на Института за съвременно изкуство – София . Названието идва от фундаментален принцип на квантовата физика, според който „всяка елементарна частица, съществува частично във всичките си..

публикувано на 07.06.21 в 10:47
Кадри от изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“ в Софийска градска художествена галерия

Андрей Даниел и епохите

Изложбата „Андрей Даниел. Между две епохи“, открита в СГХГ до 13 юни 2021, представя творчеството на художника, чиято смърт в началото на миналата година сякаш шокира артистичната общност. С разбирането каква колосална загуба е това за българското..

публикувано на 25.05.21 в 08:05
Неориентируема история 1 и 2, 2021, инсталация

Намерени и пре-създадени истории

„Този чист свят се ражда и умира, без да оставя гробници“ е названието на изложбата на Радостин Седевчев (с куратор Яра Бубнова), открита в НГ „Квадрат 500“ до 30 май. Художникът работи с намерени обекти, свидетелства за нечий минал живот, станали..

публикувано на 07.05.21 в 13:55
Желко Терзиев. Без заглавие или опит за йерархична карта на сензитивно-двигателната чувствителност на Таламуса, 2021, цветен печат в/у самозалепващо фолио

Котката на Шрьодингер

Това е названието на изложбата на Желко Терзиев и Красимир Терзиев, представена в галерия „+359“ до 17 април. Като времетраене тя бе силно съкратена поради затварянето заради десетдневния локдаун, но въпреки това предизвика силен интерес най-малкото в..

публикувано на 26.04.21 в 09:05
„Принцеска красота“, кадър от видео, 2020

Лично, общо, глобално

Българските художници, които живеят и работят в чужбина, са важни не само с творчеството си. А и с това, което отразяват в своето изкуство. Те са връзката на българската артсцена с международната. Произведенията им събират общности и различия, специфични..

публикувано на 12.04.21 в 10:22

Изложби насън и наяве

Две изложби със загадъчни и поетични названия в София се откроиха в суматохата и текущите тревоги около новия локдаун във връзка с епидемията. „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ (19 март – 4 април 2021) в СГХГ и „Чух трептене на крила..

публикувано на 29.03.21 в 13:11