Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

„Принцеска красота“, кадър от видео, 2020

Лично, общо, глобално

Българските художници, които живеят и работят в чужбина, са важни не само с творчеството си. А и с това, което отразяват в своето изкуство. Те са връзката на българската артсцена с международната. Произведенията им събират общности и различия, специфични..

публикувано на 12.04.21 в 10:22

Изложби насън и наяве

Две изложби със загадъчни и поетични названия в София се откроиха в суматохата и текущите тревоги около новия локдаун във връзка с епидемията. „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ (19 март – 4 април 2021) в СГХГ и „Чух трептене на крила..

публикувано на 29.03.21 в 13:11

Портрет на умиращ титан

Тази изложба на Юлиян Табаков, открита в зала „Райко Алексиев“ до 18 март, представя пожарище – в пряк и в преносен смисъл. Сред големи фотографии на изпепелена гора и сред обстановки на човешките суети можем да мислим за природата и мястото си в нея...

публикувано на 15.03.21 в 10:25

Рисунката и съвременното изкуство

Рисунката е най-първият творчески акт на художника. Тя е виждане и претворяване на обектите в света. Тя е нахвърляна идея, или замисъл, или проект. Тя е в основата на бъдещо завършено произведение, но и сама по себе си е произведение на изкуството – и..

публикувано на 01.03.21 в 11:20

Филм за най-добрия художник на света

Кратки видеоуроци, изнесени от майстора на живописта Дъг, сочат пътя на всеки – абсолютно всеки, който иска да стане най-добрия художник на света. В десет лесни стъпки филмът разкрива механизмите на успеха в съвременното изкуство. Сатирично и забавно,..

публикувано на 15.02.21 в 10:25
Откриване на изложбата „Какво следва?“.

Пандемията – „Какво следва?“

„ Новата нормалност“, както започна да се нарича този исторически момент, оформя своите нови модели на поведение и взаимоотношение. Социалната изолация и затвореният достъп към общественият живот отключиха безпрецедентна съпричастност и солидарност сред..

публикувано на 02.02.21 в 08:55

Война и пандемия

В края на 2020 изложбата „Изкуство и политика – конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“ в София постави наред с другите и въпроса за войната и пандемията. В съпоставка, а може би и като противопоставяне. До образите от Първата и Втората световна..

публикувано на 18.01.21 в 09:05

Изкуството и държавата

Кризата с вируса през 2020-а открои структурни проблеми в много области на живота у нас, сред които се оказа и съвременното изкуство. Като част от културата през десетилетията на прехода, и то беше постоянно в позиция на изчакване – с оправданието, че пари..

публикувано на 04.01.21 в 13:50
Мария Налбантова, Чиста работа, инсталация, 2020

Артпреглед на годината

По традиция в последното предаване за годината обсъждаме събитията, свързани със съвременното изкуство, които са определили облика ѝ и които евентуално ще запомним. Колкото и да е извънредна и необичайна, през 2020 също имаше важни изложби,..

публикувано на 21.12.20 в 18:41
Марина Генова, Нова зона на комфорт, 2019

Спекулативни разкази и призраци

„Shooting Ghosts“ е селекция от десет видеоматериала, представящи актуални практики на „движещия се образ“ в българската артсцена. Кураторите – Калин Серапионов и Красимир Терзиев – са избрали произведения, които акцентират върху спекулативния разказ...

публикувано на 07.12.20 в 11:50