Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на..

публикувано на 05.08.22 в 08:35
Тереза Солар (Испания), скулптури в Арсенале

Повече за биеналето във Венеция

59-ото Венецианско биенале се откри официално на 23 април и ще продължи до 27 ноември 2022. Отложено с една година заради пандемията, то започна в друга трагична ситуация – войната в Европа. Нахлуването на Русия в Украйна порази и поразява света сякаш не..

публикувано на 19.07.22 в 08:25

15 години БАЗА

Изложбата "Спонтанни връзки между несвързани явления", открита в галерия "Структура" до 30 юли, е посветена на годишнината на наградата за млади художници БАЗА. Появила се в момент, когато подкрепата за съвременното изкуство в България беше все още..

публикувано на 05.07.22 в 09:35

Витрините на музеите

В музеите не гледаме витрините. Устремени сме да видим това, което те съдържат. Витрината само го вместява в себе си, отделя го от зрителя, издига го на пиедестал, откроява го като ценност. Забелязваме витрината периферно. И най-вече когато стъклото ни..

публикувано на 20.06.22 в 10:20
Станка Цонкова-Уша,

Топлоцентрала, САМСИ… и "Животът като експеримент"

Артклъстерите в градската тъкан на София се обогатиха с още един. Доскоро самотен и отдалечен, САМСИ вече има в съседство в Южния парк "Топлоцентрала" – нов център за съвременни изкуства. Какво трябва да знаем за него, за програмата и за визуалните..

публикувано на 06.06.22 в 10:35
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните..

публикувано на 25.05.22 в 10:25
Влад Нанка,

Мечти и погледи

В седмицата, в която се откриваше 59-ото Биенале във Венеция, в галерия ИСИ-София се редеше изложбата на румънския художник Влад Нанка. "София е нашата Венеция", прогласиха на шега авторът и колегите, които му помагаха. Шега, в която, оказа се, има..

публикувано на 09.05.22 в 14:50
Стела Василева,

Изкуство в поколения и места

В Гьоте-институт в София е открита изложбата " We could be heroes” (до 5 май 2022) – с произведения от Текла Алексиева и Искра Благоева. Кураторът Надежда Олег Ляхова разказва за общото в изкуството на тези две художнички от различни поколения...

публикувано на 28.04.22 в 09:15
Мариела Гемишева, „Автопортрет“, 2008, фотография: Александър Нишков

Мода и/като съвременно изкуство

В разговор за войната в Украйна и за тревожното настояще, което поглъща в себе си и бъдещето, някак естествено се появи фразата „Носете си новите дрехи“. Несигурното утре настойчиво изисква сякаш живеенето днес - без отлагане, без планове, без чакане на..

публикувано на 11.04.22 в 11:10
Венелин Шурелов, „Един човек“

Навън и Открито – в градската среда

Повече от две десетилетия мястото на бившия мавзолей в София стоеше празно – като бяло петно в нашата памет, минало и настояще. Появата на „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов през 2018 го преобрази и преосмисли. „Отдалеч е скулптура, отблизо архитектура,..

публикувано на 28.03.22 в 11:17