Италия с мерки за спасяване на културата след кризата с коронавируса

Разказ на кинокритика Соня Александрова, която работи и като медицинска сестра във Флоренция

Снимка: БГНЕС

Туризмът и културата са едни от най-силно засегнатите сектори от разпространението на коронавируса в Италия. Още в средата на месец март излиза проектозаконът „Лечение за Италия“ (Cura Italia), както и допълнителни мерки за подпомагане на туризма и културата, одобрени от Министерския съвет на страната. Приет е и указ за подкрепа на работещите в двата сектора от Министерство на културното наследство и туризма.

Извънредният фонд „Театър, кино и аудиовизуални средства“ отпуска 130 милиона евро за 2020 г. за подкрепа на автори, артисти, продуценти и разпространители и всички работещи в сектора, засегнати от мерките, предприети за спешната ситуация Covid-19, както и инвестиции за възобновяване на стартирането. Възстановяването на суми с ваучери, вече предоставени за отменени пътувания, се разширява и за билети за представления, кина, театри, музеи и други културни места.

Какво понесе италианската култура и как реагира на обсадата? Чуйте разказа на кинокритика и журналист Соня Александрова за тревожната ситуация в Италия и инициативите в подкрепа на културата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Банов: Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентна среща вчера,  на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се..

публикувано на 09.04.20 в 09:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Mirror, Mirror..." – болестта в огледалото на живота

В разгара на карантината, докато с почуда и радост наблюдавахме публикациите на българските визуални артисти онлайн и изобщо търсехме глътка въздух в изкуството, "Артефир" се свърза с художника Станислав Беловски, известен със своите хумуристични,..

публикувано на 03.06.20 в 17:09
Явора Петрова

Трохите от масата на съня – Явора Петрова в галерия „Стубел“

Истинско предизвикателство и въодушевление за духа е човек да представя изложбите на художничката Явора Петрова. В галерия „Стубел“ до 25 юни там може да бъде видяна новата ѝ експозиция, озаглавена „Трохи от съня“. Това са живописни творби – рисунки и..

публикувано на 03.06.20 в 16:57

Варненският театър започва летния си сезон с нова сцена на открито

След повече от два месеца принудителна пауза, когато всички театри бяха затворени, Варненският театър и Варненската опера са сред първите, които възстановиха дейността си веднага след отпадането на ограниченията. За броени дни беше построена и чисто новата..

публикувано на 03.06.20 в 14:35
Платформа А6

НДК, Платформа А6 – нови правила в културата

Постепенно културният живот започва да се връща към своя ритъм, но това става бавно. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически последствия за културната, конгресна и развлекателна индустрии НДК..

публикувано на 03.06.20 в 16:05

Извънредно положение с Богдана Трифонова и Здрава Каменова

"Извънредно положение" е стендъп комедия, родена от личните преживявания на радиоводещата Богдана Трифонова, актрисата и автор Здрава Каменова и подкрепени от автора и сценарист Светослав Томов. Уморени от сериозността на положението, безпаричието,..

публикувано на 03.06.20 в 11:34