Италия с мерки за спасяване на културата след кризата с коронавируса

Разказ на кинокритика Соня Александрова, която работи и като медицинска сестра във Флоренция

Снимка: БГНЕС

Туризмът и културата са едни от най-силно засегнатите сектори от разпространението на коронавируса в Италия. Още в средата на месец март излиза проектозаконът „Лечение за Италия“ (Cura Italia), както и допълнителни мерки за подпомагане на туризма и културата, одобрени от Министерския съвет на страната. Приет е и указ за подкрепа на работещите в двата сектора от Министерство на културното наследство и туризма.

Извънредният фонд „Театър, кино и аудиовизуални средства“ отпуска 130 милиона евро за 2020 г. за подкрепа на автори, артисти, продуценти и разпространители и всички работещи в сектора, засегнати от мерките, предприети за спешната ситуация Covid-19, както и инвестиции за възобновяване на стартирането. Възстановяването на суми с ваучери, вече предоставени за отменени пътувания, се разширява и за билети за представления, кина, театри, музеи и други културни места.

Какво понесе италианската култура и как реагира на обсадата? Чуйте разказа на кинокритика и журналист Соня Александрова за тревожната ситуация в Италия и инициативите в подкрепа на културата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Банов: Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентна среща вчера,  на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се..

публикувано на 09.04.20 в 09:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар...

обновено на 26.02.21 в 10:27

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му..

публикувано на 26.02.21 в 09:25

„Автопортрети в женски род“ – изкуството да опознаеш себе си

Галерия „Стубел“ представя новата си изложба със заглавие „Автопортрети в женски род“, кураторски проект на Юлиана Текова и самата тя участничка в него. 12 художнички от различни поколения и с различен творчески натюрел са изборът на куратора, между които..

публикувано на 26.02.21 в 08:35

„Кравата ЕвроПенка“

Кое може да накара един съвременен художник да направи "книга като на кино" и да я нарече „Кравата ЕвроПенка“? Това е книга с мултимедийно съдържание, с музика, която може да се свали и която разказва една истинска история чрез картини.  Савина Топурска..

публикувано на 25.02.21 в 17:07

Лубомир Мартинек – за първи път на български

Лубомир Мартинек е чешки писател-емигрант, който винаги е писал на своя майчин език. На български език излиза за първи път. От сборника с разкази "Масло в огъня" читателите могат да получат една много хубава смесица от техники на писане на есе, вплетени в..

публикувано на 25.02.21 в 15:15