Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Халка“, опера в четири действия от Станислав Монюшко (съдържание)

Либрето: Влоджимеж Волски
Първо изпълнение: 1 януари 1848 година, Вилнюс
Първо изпълнение в България: 1921 година, София

Действащи лица:
• Халка, селска девойка – сопран
• Йонтек, селски момък – тенор
• Столник, придворен винар – бас
• Зофя, негова дъщеря – сопран
• Януш, полски пан, годеник на Зофя – баритон
• Дземба, приближен на Столник – бас
• Селски музикант – баритон
Гости на Столник, дворяни, музиканти, селяни, селянки.


Действието се развива в Полша в началото на XIX в.

Първо действие
Лятна вечер. В дома на придворния винар Столник се празнува годежът на дъщеря му Зофя с младия пан Януш. След приветствията на гостите, започват танците. Столник благославя годениците. Заедно с щастливите възгласи звучи тъжна песен, която долита отвън. Януш е силно обезпокоен. Младежът е познал гласа на Халка – селската девойка, която е измамил и изоставил. Той трябва да опази това в тайна, защото иначе годежът ще бъде отменен. Представя я като бедно безумно момиче пред гостите, което заблудено е попаднало в градината. За да отпрати Халка, Януш отива при нея и отново се преструва на влюбен. Той моли нещастното момиче да си върви, но и обещава, че скоро ще отиде при нея. Наивно девойката вярва на думите му и изпълнена с радост и надежда си отива. Януш, облекчен се връща при гостите. Започват весели танци.

Второ действие
Късна нощ. В градината пред дома на Столник веселието още не е завършило. Измамената Халка напразно е чакала цялата вечер своя Януш, но той не е дошъл на обещаната среща. Обхваната от съмнения и мъка, тя броди наоколо. Приближава се Йонтек, който отдавна е влюбен в нея. Той се опитва да я убеди, че не трябва да вярва на Януш — панът никога няма да се ожени за момиче от село. Но Халка не иска да му вярва. В този момент от градината на Столник се чуват весели гласове. Халка поглежда между дърветата и се дръпва ужасена. Януш държи под ръка годеницата си. Девойката се втурва като обезумяла и започва да вика Януш – бащата на нейното дете. Напразно Йонтек се опитва да я успокои и отведе. Хладнокръвно Януш предлага награда на Йонтек, ако го отърве от младата жена, но късно. Шумът е привлякъл гостите. Пийналите панове обаче не разбират за какво става дума и изпъждат с подигравки Халка и Йонтек.

Трето действие
Тиха лятна вечер. Черковната служба е свършила и селяните се веселят с песни и танци. Към селото приближават Халка и Йонтек. Момъкът води загубилата разсъдъка си от скръб девойка. Селяните с дълбоко съчувствие слушат тъжния разказ за страданията на момичето. Отдалеч се дочува весела глъчка – господарят на селото Януш пристига с годеницата си в планинските си имения, където ще сключи брак.

Четвърто действие
Край високия бряг на планинския поток се издига манастирската черква. Тук ще се извърши венчавката на Януш и Зофя. Йонтек стои неутешим край брега и с тъга мисли за Халка и за своята несбъдната любов. Постепенно пред черквата започват да се събират хора в очакване на сватбеното шествие. Сред селяните е и Халка. Започва сватбената процесия. Най-напред вървят Януш и Зофя, следвани от Столник и многобройните гости. Януш вижда девойката, която е измамил и смутен забързва с годеницата си към черквата. Навън остава само изгубилата разсъдъка си Халка. Тя слуша с внимание венчалния обред и постепенно съзнанието ѝ започва да се прояснява. Девойката е разбрала какво става и обхваната от чувство за мъст, решава да запали черквата. В последния момент се отказва и хвърля горящата факла в реката. Обзета от пълно отчаяние, Халка се хвърля в буйните води на планинския поток. Йонтек, чул предсмъртния ѝ вик, се опитва да я спаси, но вече е късно. Венчалният обред е завършил.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30