Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От 300 до 1000% увеличение на опитите за киберизмами

БНР Новини

Какво е състоянието на киберпрестъпността при пандемията от коронавирус, кои са най-честите измами и как да се предпазим от посегателства – отговори на тези въпроси дават експертите.

"Различните държави дават увеличение на киберизмамите от 300 до 1000%, каза за предаването "Законът и Темида" Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

В ситуацията обаче има и редица позитиви. С нарастването на случаите, се повишава и съзнанието на потребителите. Доброто старо изнудване процъфтява, но повече  хора подават сигнали.

Има и осъзнаване, че всеки може да стане жертва на измама, тормоз или изнудване онлайн – това показва бумът от сигнали и запитвания.

Друг положителен ефект е големият пробив в дигиталното образование, за който се смяташе, че ще е труден и ще отнеме много време. И учителите, и учениците се научиха да се възползват от дигиталните инструменти за работа и този опит ще се запази и надгради. 

Видя се, че някои платформи са уязвими и е имало случаи някое от децата с по-напреднали умения да заглушава сигнала или външни хора да влизат и да пускат обидно съдържание – но пък така децата виждат колко уязвими са в дигиталното пространство.

Най-често срещаните проблеми пред Центъра за безопасен интернет – част от мрежа, която защитава децата в интернет пространството – е, че непрекъснато получава голям брой сигнали, засягащи пълнолетни, които пък трябва да се отнасят до ГДБОП.

"В сегашната ситуация има увеличение на атаките, но нашата киберсигурност никога не е била гарантирана, каза на свой ред Евгения Ганчева, експерти по интернет право и информационна сигурност.

Всеки може да стане жертва.

Бум бележат фишинг мейлите – писмо с линк, който да последваме и да попълним лични данни. Те не са нови, но сега се представят за авторитетни здравни организации и искат лични данни. Както и фалшивите съобщения от банки. Не въвеждайте личните си данни и бъдете внимателни. Никой не е застрахован."

Адвокат Димо Господинов, сертифициран експерт по защита на личните данни, също обърна внимание на необходимостта да внимаваме. Той предложи и съвети за самозащита: преди да проследите даден линк, вижте накъде води и не се доверявайте на празно съобщение с линк, само защото ви е изпратено от името на приятел.

Също така, когато даряваме, да проучим дали наистина сме на сайта на официалната организация, на която искаме да дарим.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Красимира Христова

Полезни съвети на кардиолога за хората със сърдечно-съдови заболявания през лятото

За хората със сърдечно-съдови заболявания летният период отново е предизвикателство. Особено тежки са високите температури за хората с с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др. Високите температурни амплитуди нарушават цялата регулация на сърдечно-съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората..

публикувано на 29.06.22 в 15:45

Националната здравно-информационна система – достатъчно защитени ли са личните данни?

"За изминалите 6 месеца въведохме в Националната здравно-информационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги . Това е улеснение не само за изпълнителите на медицинска помощ, за НЗОК и за министерството, но най-вече за хората. Пациентът вече е активен участник в процеса, т.е. – контрольор на прозрачността в здравната ни система, защото..

публикувано на 29.06.22 в 12:35

За едно съвременно семейство

Семейството – основна градивна единица, върху която се крепи обществото, или остарял конструкт, който тепърва ще се променя, докато не отпадне напълно? Оттук започва разговорът в поредното издание на предаването "Гласът на времето" с водещ Радослав Чичев. Гости в студиото са социологът и преподавател Алексей Пампоров и семейният консултант..

публикувано на 29.06.22 в 11:05

Безопасни ли са родните пътища в началото на активния летен трафик?

От 2019 г. в България 29 юни се отбелязва като Ден за безопасност на движението по пътищата. На този ден се отчитат резултати и се споделя опитът на различни организации и институции, работещи в тази област.  Сред толкова кризи и войни в световен мащаб, какво става с войната по пътищата у нас? Инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност..

публикувано на 29.06.22 в 10:30

Пробег на мира свързва 10 държави по поречието на река Дунав

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в "Нашият ден" Виолета Ангелова от "Пийс рън" България. Пробегът на мира  е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж..

публикувано на 29.06.22 в 09:05