Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Десет малки истории

Снимка: Владислав Христов

„Това е почит към много скъп за мен човек. Заглавието беше вдъхновено от НЕЯ, от симпатичен, неин си израз, фраза, която понякога използва, и която разкрива детската ѝ чистота и невинност. За мене тази фраза е нейната същност. Контрапунктът между пианото, басовия кларинет и баса е начинът ми да опиша как тези качества взаимодействат с другите ѝ, по-„пораснали“ черти, формирайки завладяваща личност.” Сигурна съм, скъпи приятели, че и вие задно с мен кимнахте и се усмихнахте на тази толкова специална личност в живота на контрабасиста Петър Славов, към която се обръща с пиесата си „Small Little Things”. Поетични послания съпътстват още девет негови композиции, сред които са „In Defense Of The Minotaur”, вдъхновена от романа „Физика на тъгата” на писателя Георги Господинов; History of Beauty”, посветена на бразилската музика; „Photos”, родена от носталгията по семейството, родината, приятелите. 

В края на 2019 г. Петър Славов издаде своя дебютен албум „Little Stories”, събрал именно тези десет малки истории, в които въображението, музикантската класа на артиста и житейските уроци са се превърнали в лично и дълбоко познание за света, семейството, изкуството. Композициите в „Little Stories” са създадени през различни периоди, но трайно докосват стремежите ни към хармония и доброта, и елегантно покоряват с тиха проницателност и убедителна правдивост. В пиесите музикантът е едновременно композитор, аранжор, инструменталист и бендлидер, а творческото му вдъхновение се провокира от любовта, от тъгата по дома, от красотата, от дълбоката скръб, родена от загубата на баща му – незабравимия барабанист Петър Славов. Именно на него Петър Славов-син посвещава творбата си „Little Stories”, а за пиесата „Gone” разказва: „Написах „Gone“ след смъртта на баща ми. За първи път преживях загубата на толкова близък човек. Усетих, че цял свят – моят свят – си отиде заедно с него. Сега живея в нов свят, който изглежда точно като стария, но се чувствам много по-различен.”

Отскоро имаме възможност да слушаме продукцията „Little Stories” на Петър Славов. Това ми даде повод да го потърся в дома му в Ню Йорк и разговорът ни логично започна с преживяванията и емоциите, причинени от наложените ограничения, довели до замирането на музикалния живот дори в град като Ню Йорк. Ето и споделеното от Петър Славов:

Петър СлавовЗа реализирането на албума „Little Stories” на Петър Славов съдействат мнозина негови приятели и съмишленици, сред които са пианистите Дан Кауфман и Ницан Гавриели, барабанистите Марк Маклийн и Диего Рамирес, Джон Елис – тенор саксофон и бас кларинет, Марк Смол – бас кларинет, Март Маранц – тенор саксофон; китарист е Марсио Филомена, вокалите са на Ми Ким, водач на щрайховата група е цигуларят Енчо Тодоров.

Завладяващата студийна програма в продукцията „Little Stories” ни разкрива много за историята и артистизма на Петър Славов и мисля си, за да усетим тази пълноценност и духовност, е нужно да се вслушаме във всяка една от неговите малки истории в тяхната последователност, така както са подредени от автора. Ето защо разговорът ни продължи с въпроса „Коя бе отправната точка, за да се обединят различните теми в албума?”


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22
Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“

Диригентски дебюти и творческо сътрудничество

На 7 юни 2023 от 19 часа в столичната зала "България" ще се състои концерт на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в сътрудничество с Виенския университет за музика и сценични изкуства. Диригенти на концерта са студентите по хорово дирижиране на проф. Алоис Гласнер: Родриго Самано Албаран, Гурам Цинцадзе и София Хутсишвили...

публикувано на 07.06.23 в 12:48
„Хоровата тетрадка на Карвър“

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс..

публикувано на 06.06.23 в 09:35

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05