Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сувенири – необходимата доза море

Снимка: behance.net

Иска ли ви се да попаднете на съвсем друго място, в съвсем други времена. Далечни времена от отдавнашните ви спомени, останали сякаш в предишна ера. Например да се върнете в миналото лято?


Защото, макар всички психолози да ни съветват да се фокусираме в тъй наречено „тук и сега“, за да се опазим от тревожността на извънредното положение, имаме нужда и от малки бягства за удоволствие. А удоволствие могат да носят книгите и картините, спомените и филмите, изобщо нашият и чуждият вътрешен свят. И точно във време, когато имаме нужда от такива изходи, излиза книгата на Мила Янева – Табакова „Сувенири“.


Лаконична и мечтателна, с ярки цветове и красиви акварелни фигури, рисувани сякаш с по един премерен жест, „Сувенири“ ни отнася в заспало крайморско градче, където покрай магазинче за спомени минават серия от особняци: влюбени, кучета, гарвани, деца. Всеки оставя по нещо – история, предмет, загатната връзка с друг от героите. А самата книга наистина е спомен – спомен за едно такова безметежно и блажено скучно лято далеч от събитията, новините и тревогите.

Мила Янева-Табакова познаваме главно като илюстратор, но в „Сувенири“, нейната дипломна книга, тя пише и текстовете. А как започва всичко, чуйте от самата нея.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15