Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Мутафчиев:

Епидемията се оказа изключителен тест за морала и за съвестта на обществото

Сега е моментът, в който трябва да загърбим егоизма

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Тази епидемия се оказа един изключителен тест за морала и за съвестта на цялото общество, в това число и на нашата гилдия, и на всеки един отделен творец, работещ и живеещ в България. Сега е моментът, в който трябва да загърбим егоизма и да станем съпричастни с човека до нас, с човека на улицата... 

Инициативата на АртАкция е изключително позитивна, за да докаже, че духът не спи. Актьорите сами избрахме откъсите от представления, които в момента играем, и се надяваме след пандемията отново да заиграем. И "Пияните" в "Зад канала", и "Годо" на Деян Донков, и "Духът на поета" в Народния театър... Надяваме се, че когато се възстанови нормалният ритъм на живот, не говоря за същия живот като преди, отново залите да бъдат пълни.

Избрах "Духът на поета", първо, защото говорим за дух, второ, защото говорим за духа на един от най-великите поети на България, трето, защото това е една от най-великите държавни личности. Стефан Стамболов е направил всичко за около 5 години – и това ако не е мощен дух! Режисьор на пиесата е Маргарита Младенова, която казва: "Когато думите са много силни, не е важно те да се изкрещят, а да имат пространство, в което да бъдат чути и да отекнат навътре в човека".

Христо Мутафчиев призна, че публиката много му липсва, но през годините се е научил да спазва правилата, и смята, че държавата за първи път е на мястото си в толкова ясни, категорични и респектиращи мерки. 

Популярни български актьори се обединиха в символична акция за спасяване на духа – #НавънКъмСебе Си – четат фрагменти от емблематични пиеси. Актьорът Христо Мутафчиев разказа в "Артефир" повече за акцията:


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Андрей Даниел. Между две епохи“ – от днес в СГХГ

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за..

публикувано на 13.04.21 в 15:18
Калина Томова – музиковед

Нова транскрипция на българска симфония може да се свали безплатно в интернет

Пандемията от Covid-19 рефлектира изключително силно върху симфоничните оркестри. Може би сега е моментът българските музиканти да се насочат към изпълнение на камерни произведения или адаптирани за малък музикален ансамбъл. Нека си припомним как Лист е обикалял малки населени места, където няма как да стигне оркестър, за да изпълнява свои транскрипции..

публикувано на 13.04.21 в 15:10

„Дарвин в супермаркета“

И да не е плоска земята, всичко за човешкото поведение вече е казано от Дарвин. Защо сервитьорките получават по-големи бакшиши от колегите си мъже? Защо болката не бива да е приятна? Всички ли сме хомосексуални? Дискриминираме ли децата си? И защо навсякъде по света публиката ръкопляска, когато е доволна от видяното?  „Дарвин в супермаркета“ е книга,..

публикувано на 13.04.21 в 15:00
Георги Маринов

„Полет и отломки“ – изложба на скулптора Георги Маринов

Галерия „Контраст“ представя самостоятелната изложба на скулптора Георги Маринов, която има заглавие „Полет и отломки“. Основание за това посвещение има двете посоки в експозицията, която показва   последните търсения на художника и в скулптурата, пластиката и в живописта. В средата на залата виждаме пластики от витошки гранит и черен мрамор, с теми..

публикувано на 13.04.21 в 14:52

Мемето – новият визуален виц

Александър Кузманов е автор на фейсбук страницата „Четвърто българско царство“, която се занимава с исторически хумор. Създава визуални вицове или така наречените мемета или миймове. Твърди, че младите хора знаят добре как да ги правят и, че това е съвременното вицово творчество. „Според академично изследване с помощта на алгоритми става ясно, че..

публикувано на 13.04.21 в 12:55