Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Радинска с нова поетична книга

„Премълчаване на зимата“ се нарича най-новата стихосбирка на поетесата, която излезе в навечерието на Великден.

„Валентина Радинска е последователна и в поезията си, и в книгите си. Есента и зимата властват в лириката ѝ“ – пише за нея литературният критик Никола Иванов. Може би затова след „Уроци по мълчание“ (2016) и „Защото е студено“ (2018) появата на 12-ата ѝ книга „Премълчаване на зимата“ дойде съвсем естествено.

* * *
Какъв сняг вали, Господи, какъв сняг вали,
как бавно и дълго затрупва черните ни недели…
Нека не спира, нека пролетта от сняг да боли,
нека за малко дните ни като ангели да са бели…
Нека да бъде, Господи, волята ти, но пак
тази горчива чаша нека да ни отмине…
Нека не бъде мрак – нека да бъде знак,
нека белият сняг душите ни черни отмие…
Нека снегът затрупа черните ни сърца,
и любовта ти, Господи, да не отиде нахалост.
Нека пак да сме живи, нека е светлина…
А после, Господи, после – всичко ще е отначало.


Това е едно от новите стихотворения на Валентина Радинска, публикувано на страницата ѝ във фейсбук, там може да се види и най-новата ѝ книга, а и приятелите на нейната поезия да я следват.

Валентина Радинска представи стихосбирката си „Премълчаване на зимата“, в „Артефир“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20