Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев:

Интернет е страшно, обсебващо явление, но може би сега спасява човечеството

Свободата е духовно усещане и форма на различие

Снимка: БГНЕС

В такива времена на пандемия четенето е изключително важно. Книгите са ме спасявали от много беди, които са ме връхлитали в този живот. От несвободата, от прекаления битовизъм, от скуката, от много силни сърдечни болки, които съм изпитвал, когато съм се разделял с любими хора. Това сподели в "Артефир" писателят Владимир Зарев.

Книгите и четенето

Моят съвет е хората наистина да четат, защото книгата е един духовен прекрасен приятел. Книгите правят живота ни по-богат, по-сложен, по-смислен и бих казал по-безкраен.

Разумът е ракът за природата

Разумът е тази прекрасна и привидно светла сила, която обаче разрушава със своя егоизъм. Със своята истерична алчност разумът разрушава средата, разрушава света, който го е създал. Ние рушим природата, унищожаваме я, обезсилваме я и това продължава от години. И очевидно за всичко това ние трябва да си платим. Този Covid-19 е едно голямо предупреждение за целия свят, защото тази напаст Божия, тази зараза посегна на целия свят. Тя просто обля света и го изпълни със страх. Надявам се хората да започнат да размислят върху това какво представляваме ние. 

Глобалният човек

Съвременната система на безкраен либерализъм и на тотално обгръщане на нещата в света създаде т.нар. "глобален човек". Глобалният човек не трябва да има родина, трябва да бъде под средно интелигентен, да може да прави нещо добре, да бъде един добър работник. Но най-важното качество на глобалния човек е да консумира, да консумира и да консумира. Пазарната икономика е добре, когато се развива всяка година с 5% повече. Но това докъде ще доведе? Това е невъзможно – земята има определени ресурси! Това са важни въпроси, върху които, ако човечеството не се замисли, ще патим много.

За свободата

Свободата е наистина едно много красиво, много светло, и изключително важно чувство – едно от най-важните чувства, които човек може да изпитва изобщо. Аз дълбоко вярвам, че свободата е духовно усещане, че тя също така е форма на различие. Колкото по-различен е един човек, толкова по-свободен е той. Обичам да казвам, че лудият е опасно свободен, докато мъртвият е абсолютно свободен. Това различие е вътрешно чувство, затова, според мен, свободата е това, което всеки човек може да създаде за себе си. Някой може да е в затвора и да се чувства свободен, а друг да има цялата свобода на парите... и въпреки това да се чувства притеснен, смазан и неосъществен. 

Трябва да се замислим върху това какво представлява човешката свобода. По какъв начин да я поддържаме жива у себе си? Защото свободата не е само това човек да може да ходи по улицата или да пътува. Свободата е и нещо друго. Книгата, четенето може да спаси много хора от това бедствие на страха, на този затвор, в който сме принудени да живеем в момента.

Чудовището

В последния си роман "Чудовището" аз развивам тезата, че най-вероятно Антихристът вече е слязъл на земята. Той може да не е определен човек, личност, а може да е явление. Според мен това обсебващо ни страшно явление е интернет. Може ли човек да има 1000 приятели? Освен това интернет ни пречи да общуваме. Влезте в метрото, в трамвай, на погребение, в ресторант... 50-60% от хората са се вторачили в своите джиесеми и... чатят. Защото е много по-лесно да отхвърлиш някого, когото не виждаш, във виртуалния свят, отколкото когато си пред него. Казват, че интернетът е безкрайно познание. Но познанието, то също е свързано с човешките емоции. Когато човек познава истински, той емоционално е свързан с това, което научава. Това откритие е безкрайно красив духовен акт. Докато това, което намираме в интернет, е информация – нещо сдъфкано и елементарно – крайно недостатъчно, за да се каже, че сме опознали нещо реално. 

Накрая

Въпреки своето убеждение, че особено младите хора започват да живеят в един нереален виртуален свят, но въпреки това интернет може би спасява в момента човечеството, спасява връзките между нас, човешката ни жизненост, желанието ни да общуваме. Нещата са двойствени...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36