Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фонд „Сцена за независими артисти“ създава Националният студентски дом

Снимка: studenthouse.bg

С грижа за независимите артисти и за изкуството, което създават, макар и в трудни условия, Националният студентски дом (НСД) учредява Фонд „Сцена за независими артисти“. Целта е чрез него да се подпомогне провеждането на събития на независими артисти в Студентския дом, и не само там, след приключването на извънредното положение.

Националният студентски дом ще осигури необходимия бюджет за провеждането на 10 концерта и представления на независими артисти на сцената на институцията. Средствата се осигуряват като дарение от директора на НСД, за да може да се покрие минималната тарифа за провеждането на тези събития в Студентския дом. По този начин артистите ще бъдат освободени от заплащане на такса за ползване на залите, която покрива времето на сценичната изява.

Обичайно при организиране на събития в Националния студентски дом независимите артисти следва да заплатят символична такса за почасово ползване на залите, която покрива разходите, необходими за охрана и почистване на сградата, както и режийните разходи, свързани с подготовката и провеждането на културните събития. Твърде често обаче дори тези минимални разходи се явяват пречка за независими музиканти, театрали, художници или писатели, които разчитат на ограничени приходи от продажба на билети или дарения от своята аудитория, обясняват организаторите.

Ето защо ръководството на НСД предлага на Министерството на културата и на общинските власти в страната да последват примера на Студентския дом и да създадат подобни фондове на национално и местно равнище, чрез които да се осигури целево финансиране за провеждането на независими събития в зали, сцени и други пространства за култура и изкуство. Финансиране, което да послужи за безвъзмездното обезпечаване на изяви на независими артисти в тези културни институти, отвъд обичайните им календарни програми. Това би могло да се превърне в полезна анти-кризисна мярка в подкрепа на независимия културен сектор след края на кризата с Covid-19, което да направи достъпна за творците изявата им в големи събитийни пространства като НДК, в театралните салони в цялата страна, както и в независими културни центрове – галерии, клубове и други арт пространства.

Подробности за благородната инициатива и как независимите артисти могат да кандидатстват за включване в нея, разказа в „Артефир“ директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов, чиято е идеята за създаването на фонда.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на  https://alma.se/en/nomination/candidates/ ...

публикувано на 21.10.20 в 19:02

Поезия без карантина – голямото четене пред Столична библиотека

През пролетта, когато всички библиотеки в страната бяха затворени заради извънредното положение, Столичната библиотека се обърна към едни от най-изявените български поети да споделят свои най-нови или емблематични творби, както и послания, с читателската аудитория в онлайн инициативата „Поезия без карантина". Сега обстановката се усложнява отново..

публикувано на 21.10.20 в 18:33

„Кой се бои от Вирджиния Улф“ с премиера в МГТ „Зад канала“

Постановката по пиесата на големия американски драматург Едуард Олби е на режисьора Стоян Радев.  „Това е текст, който всеки режисьор вероятно мечтае да постави, стига да има с кого. В случая в Малък градски театър „Зад канала“ с Малин Кръстев, Ирини Жамбонас, Владимир Зомбори и Каталин Старейшинска аз имам с кого. Вярвам, че тези легендарни в..

публикувано на 21.10.20 в 13:50
Ян Фабър, Не може да се избяга от изкуството

Многоликият Ян Фабър и книгата му "Аз съм грешка"

Поводът за срещата с преводачката Цвета Велинова, гост на рубриката "Главен герой", е излизането на книгата "Аз съм грешка" на белгийския артист Ян Фабър, един от най-иновативните артисти от своето поколение, творец с ярка и безпогрешно разпознаваема индивидуалност. Обратното на заглавието на книгата, посветена на театралния опит на Фабър, става въпрос..

публикувано на 21.10.20 в 13:20

„Замислената мравка“ на Станислав Буковалов – поглед към липсващата ни родина

„Отварям тази книга, подобно на куфар. Авторът е взел най-нужното – обувки за буренясалите криволичения на съдбата, паспорт със снимки на „изгубени“ състояния на духа – и както при всеки фин писател – шапка против слънчасване, изплетена от фина гротеска и метафорични хиперболи, която да предпази читателя от ненужна патетика или дидактически вдигнат пръст“..

публикувано на 20.10.20 в 17:05